В навечерието на 24-ти май: Община Хисаря финансира пет читалища 

В общинската програма “Читалища” имаха възможност да участват всички читалища

В навечерието на празника на духовността – 24 май, пет читалища от Община Хисаря ще получат средства по програмата за финансиране на проектни предложения за 2024 година. В Общинската програма „Читалища“ имаха възможност да участват  всички читалища на територията на Общината.

Литературният конкурс „Отечество, не си ли достойно за любов?” на НЧ „Иван Вазов – 1904“  Хисаря, посветен на 120 години от основаването му е едно от предложенията, което печели съфинансиране по общинската програма. Четири от проектите, спечелили допълнително финансиране са свързани с бита и обичаите в хисарския край, с традиционни празници и чествания.

Проект „Традициите – мост към бъдещето“ на НЧ „Тодор Др. Пашкулов – 1928г.“ Старо Железаре цели популяризиране на традиционния фолклор, занаяти и бит чрез съвременни мултимедийни възможности и организиране на детски работилници.

Изложбата на местни художници и на изделия от сръчните ръце на старожелезарската жена са акцент в мероприятията.

 „Съхраняването на традициите има едно неоценимо морално измерение – запазване на родовия дух и корени.“, отбелязаха от екипа  на проекта, в който читалището си партнира с ОбУ „Христо Ботев”  Красново.

Проект „Приеми коледар – посрещни доброто и отпрати злото“ на НЧ „Искра – 193 8г“ гр. Хисаря, кв. Миромир има за цел да възроди и поддържа народния обичай „Коледуване“, който е вече забравен и не се осъществява в квартала. В автентичното пресъздаване на празника ще се включат не само децата, но и самодейци и възрастни доброволци.

Проект „Есенен празник в квартал Момина баня“ на НЧ „Н.Й. Вапцаров – 1927г.“ кв. Момина баня в  Хисаря създава възможност за обогатяване на културната дейност  в местната общност, като създава условия за творческа изява на колективите при читалището, представя и поддържа традициите. Основна роля в него ще имат  партньорите по проекта – децата от ЦДТ „Дъга“ и учениците от ОУ „Васил Левски“, кръжок „Млад кулинар“. 

В представянето на есенната палитра на храни и обичаи са поканени да се включат и фолклорни колективи и формации от други читалища.

ЦДГ ’’Слънце”, ОУ ’’Христо Ботев” и Храм „Св. Николай Чудотворец Паничери ще осъществяват проект „Читалището – културно-информационен център“ на НЧ „Соколов-1919г.  Паничери. Есенни дни на изкуствата в читалището, конкурс на тема: „Книгите – тайнственост и знание”, „Час на приказката“ и урок по родолюбие, както пресъздаването и съхранението на местните традиции, са част от проявите заложени в проекта.

Не пропускай

Много емоции и награди на първия кулинарен конкурс “От вкусно, по-вкусно с шеф Манчев” в Хисаря

Заедно с кмета на Общината Ива Вълчева бяха връчени много награди Много ястия бяха представени …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *