В Хисаря откриха Първия античен фестивал “Диоклецианополис-кръстопът на времето”

Министърът на туризма Зарица Димкова бе официален гост на откриването

С факелно шествие и гладиаторски битки в Хисаря бе открит Първия античен фестивал. Много хора от цялата страна дойдоха в курорта, за да се пренесат в миналото и да съпреживеят пътешествието във времето.

Фестивалът бе открит от кмета на Общината Ива Вълчева. Тя посочи, че в рамките на два дни всички жители и гости ще може да се потопят в атмосферата на античния разцвет на някогашния Хисаря – градът на императори и пилигрими. 

“Ще открием как са живели тези, чиито стъпки отекват още по пътищата в града, ще видим пресъздаване на ритуали, сражения и гладиаторски битки, демонстрации на занаяти и антична мода.

Два дни, в които Хисаря ще е действително Кръстопът на времето. Тук ще се срещнат воини от древни времена, рицари от средновековието, пътешественици от новия свят и изследователи от бъдещето. Всички ние сме Пътешественици през времето. И като Пилигримите ще ви покажем пътеките и светите места в нашия град – от езическите светилища, през ранните християнски базилики, средновековна църква-гробница, места от героичното ни минало до съвременни религиозни храмове и интересни туристически обекти.

Диоклецианополис не е само паметник на миналото, но и катализатор за бъдещето – символ на вечния кръговрат.

  И Днес Хисаря продължава да е град, в който времето тече по своите непредсказуеми пътища. Символ на вечността, вдъхновяващ всеки, докоснал се до магическата атмосфера на минало и настояще. 

От хилядолетия насам Хисаря е част от историята…

Но и начало на нещо ново… 

Открийте го!”, пожела кметът Ива Вълчева.

На официалното откриване присъства министърът на туризма Зарица Димкова. Първият ден от фестивала завърши с огнено шоу.

Не пропускай

Арестуваха кмета на с. Войнягово – продал камината на пенсионерския клуб

Това не е първият арест на градоначалника Кметът на карловското село Войнягово Тодор Танковски е …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *