В Карлово почетоха жертвите на „Страшното“

Беше отслужена панихида

В Карлово почетоха жертвите на „Страшното“ и се поклониха пред гроба на жестоко избитите по време на кървавите събития от 1877 година. 

„Страшното“, така остава в историята на Карлово времето, когато организирана турска армия и башибозук нахлуват в града и зверски избиват над 800 души от мъжкото население. Сред тях са свещеници, учители, лекари, търговци, занаятчии. Това са дни на насилие, кръв и сълзи, на неописуема скръб и мъка. Хиляди деца остават сираци, а жените не спират да оплакват своите близки.

За да бъде почетена паметта на избитите карловци на гроба им, в двора на храм „Свети Николай“, беше отслужена панихида от отец Гавраил. Директорът на Исторически музей Карлово  Мария Деянова припомни  събитията от този период.

Цветя и почит поднесоха кметът д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров, заместник-кметът Антон Минев, секретарят на Общината Стефан Стефанов, общински съветници,  общественици и граждани.

Не пропускай

Ст.Станчев: Разпространяването на невярна информация от Община Карлово уронва авторитета и достойнството на читалището в Куртово

Председателят на читалището изпрати право на отговор Публикуваме правото на отговор без редакторска намеса: “Във …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *