В Карлово бяха отличени няколко жени за развитието на здравеопзването, образованието и културата в района

Инициативата бе на Дамски клуб “Карлово”

По инициатива на Дамски клуб “Карлово” днес бяха  отличени няколко жени, допринесли за развитие на образованието, културата и здравеопазването в региона. Това са:

Елена Трифонова- бивш директор на ТМТ “Братя Евлогий и Христо Георгиеви” и последният действащ председател на Женското дружество “Възпитание”, което тази година (чества 150 години от създаването си.

Гинка Михайлова – една от само трите жени заместник-кметове в историята на Община Карлово, бивш директор на СУ “Христо Проданов”.

Мариана Манчева – директор на СУ “Васил Левски” вече 29 години, инициатор на възпоменателния театрален спектакъл, посветен на патрона на училището, която учениците подготвят ежегодно в навечерието на 18 февруари. Носител на Наградата на Карлово през 2012 г. и Носител на Наградата на Националния Комитет „Васил Левски“ за 2023 г.

Катя Адърска – дългогодишен директор на ПГ „Генерал Владимир Заимов“-Сопот, преборила се за утвърждаването на нови полезни за работодателите в региона специалности, награждавана с титлите „Директор на Годината“(2014) от Съюза на българските учители, „Народен Будител на годината“(2013) от Съюза на работодателите, първата жена заместник-кмет в новата история на Община Сопот 2004-2008г., 10 години общински съветник, от които 8 зам. -председател на Общински съвет Сопот.

Вера Цанкова – дългогодишен преводач във ВМЗ-сопот, учител по английски език в СУ „Христо Проданов“ и основател на първото частно езиково училище „Европа“ в Карлово през 1994г. , а през 2002 година създала УЦ „Интелект“ , зам.- председател на Сдружението ни „МГИРД“, насърчаваща младите хора на Карлово да опознават културното многообразие на Европа и света с провеждани дни на Японската и Египетската култура, винаги подкрепяща развитието на децата и младите хора в региона.

Д-р Дориана Маринова – обичаният детски педиатър и неонатолог с 40 годишен стаж в МБАЛ „Д-р Киро Попов“ – Карлово, допринесла за спасяването и правилното отглеждане на хиляди деца от региона, педиатър към Соц. Център“ По-добре заедно“ в услугата „Ранна интервенция на уврежданията“, помогнала на много деца със специални потребности с правилно насочващо лечение.

Д-р Анета Милушева – завеждащ „Инфекциозното отделение“ в карловската болница, отдала целия си професионален живот на грижа за здравето нажителите на общината. Тя е единственият инфекционист в болницата и един от само 179-те специалисти инфекциозни болести в страната, преборила се за запазване на Инфекциозното отделение.

В областта на културата за приноса им за съхранението и популяризирането на историята на Карлово и видните личности на града бяха отличени Дора Чаушева – Директор на къща-музей „Васил Левски“, заемаща длъжността от 1993г.  и Мария Деянова – Директор на Исторически музей – Карлово от 2008 година.

Международният ден на жената започва да се чества за пръв път през 1909 година в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк,  когато жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. 

Осми март е денят, в който се отбелязват икономическите, политическите, научни и обществени постижения на жените. 

Честит празник на всички жени!

Не пропускай

Община Карлово иска от Агенцията за държавна финансова инспекция да провери разходването на публичните средства на шест читалища

Средствата от държавната субсидия не стига до самодейците До исканата проверка се стига след като  …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *