В Калофер днес бе кулминацията на проявите по повод 148 години от гибелта на Ботев

Слово произнесе кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов

„Днес сме заедно в Калофер, за да отбележим паметта на Ботев и паметта на хилядите българи, дали живота си за свободата и независимостта на България. Ще започна с думите на Христо Ботев: „Няма власт над тая глава, която е решила да се отдели от плещите си за свободата и благото на цялото човечество.“ Само тези думи да беше оставил за нас, щеше да е ясно, че той ни остави велики стихове! Ботев ни остави  жива и остра проза. Ботев ни остави пример как се работи и как се жертва за България! Ботев не е личност, която можем да опишем едностранно. Ботев е изключително богата личност. За краткия си живот той бива учител, поет, публицист, революционер, хуманист, войвода. И завършва своя земен път като един от героите на България!.. Ботев не само пише за свободата, жертва себе си за нея!.. Ботев е обобщение на всички наши герои, той съединява в едно паметта и разстоянията, задава идеала на българските революционери. Днес ние си спомняме за Ботев с тъга, но и с огромно чувство на преклонение. Днес ние прекланяме глави пред паметта на хилядите, загинали за свободата и независимостта на България, защото те са живите въглени, в които гори и ще продължава да гори неугасващият огън на българския дух! Той преви българската нация жива и вечна! Светла памет на героите! Бог да пази България!” каза кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов в официалното си слово.

Митинг-поклонението започна с военен ритуал и изнасяне знамето на Ботевата чета от Национален музей „Христо Ботев“.

Цветя и венци в подножието на мемориала бяха положени от името на държавни институции, културни и неправителствени организации, граждани. Под вой на сирени, точно в 12:00 часа, всички сведоха глави пред подвига на загиналите за свободата.

Не пропускай

Кметът на Сопот: Водата  да се ползва само за питейно-битови нужди

Със заповед общинският градоначалник Станислав Стоенчен забранява използването на вода за напояване на земеделски участъци, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *