Важно за шофьорте: Голяма промяна, нов стикер СНИМКА

Голяма промяна настъпва за всички шофори. Нов стикер за годишен технически преглед (ГТП) започват да поставят в долния ляв ъгъл на предното панорамно стъкло на автомобила, съобщи след проверка „Телеграф“.

Лепенките са по-малки, не се дупчат, а са с баркод, който да може да се прочита от стационарните камери. Информацията в него ще посочва екокатегорията и датата на валидността на ГТП.

Има и втори стикер, който е контролен и ще се лепи върху картончето, което се дава след преминаването на прегледа на автомобила.

Новият стикер ще се залепя на същото място като този от края на 2023 г. – в долния ляв ъгъл на предното стъкло. Това стана след изменение в Наредбата за извършване на годишните технически прегледи от миналия октомври.

Новият с баркода ще се чете по-лесно от вградените системи за видеоконтрол у нас.

Според собственици на пунктове за ГТП и пътни полицаи обаче този стикер е абсолютно излишен, тъй като всичко за автомобила новите камери на пътя разчитат по регистрационния му номер и информацията се появява както на таблетите на катаджиите, така и на компютрите на служителите на автомобилната администрация.

Всеобщото мнение е, че запазването на лепенките за ГТП, а и за Гражданска отговорност е единствено с цел печалба. „Стикерите не са причина цената на прегледа да стигне 100 лева, не е причина и повишаването на заплатите.

Причината е, че всички пунктове ги преоборудват с един допълнителен софтуер, с който трябва автоматично да се изпраща отчет по отношение на спирачните усилия и по отношение на газовете директно в „Автомобилна администрация“.

Всичко звучи прекрасно, стига да нямаше т.нар. картелно споразумение, което задължава пунктовете да плащат по 5000 лева на линия за технически преглед, т.е. ако имаш две линии за автомобили и една за камиони, плащаш за софтуера за всяка по 5000 лева.

„Това е причината цената на ГТП да скочи двойно в сравнение с 2023 година“, обясни инж. Георги Илиев от „БРЦ България“.

В началото на април главният секретар на СБА Емил Панчев бе посочил като една от причините за скока по-високите възнаграждения на техниците, които извършват прегледите.

Не пропускай

Колата да минава ГТП само след платени глоби, а регистрацията да е онлайн

От МС предлагат и намаляване на максималната скорост по магистралите на 130 км/ч Подготвят се …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *