Извънредни новини

/ВИДЕО/ Хиляди семейства в Подбалкана са застрашени да останат без поминък

Животновъди от страната блокираха  Подбалканския път София- Бургас

Хиляди семейства в Подбалкана са застрашени да останат без поминък. Само в Калофер се отглеждат над 9 000 животни. Животновъдите и от съседните Общини Сопот и Павел баня са обезпокоени, че ще останат без прехрана, защото от следващата година, няма да имат никакви пасища:

Димо Димов – животновъд от Калофер: “От догодина има забрана над 1500 метра надомрска височина няма да дават пасища, до 1500 са гори, в които са забранени да пашуват животни. Единствения изход, ние трябва да ги ликвидираме тези стада. Тука става въпрос за хиляди животни и хиляди семейства, които остават без хляб….”

За тази година площите за паша на говедата е намалена с 60 %. Според животновъдите мотивите на трите национални парка Централен Балкан, Рила и Пирин са неоснователни:

Тодор Диклиев – животновъд  от Калофер: ” През 2016, в нашия парк,  близо 100 000 дка ги спряха да ги отдават на животновъдите заради ценни тревесни видове, но те са получени благодарение на изпасването ,  а не благодарение на еколозите, които са ги садили там…”.

Само за последните 10 дни има глобени животновъди 3 пъти, затова че оборите им са на около 500 метра от границата с НП “Централен балкан”. Стойността на единия акт е между 500 и 1000 лева:

Димо  Димов – “15 години отглеждам животни и никога не ми дадоха пасище, а в същото време има хора, които не са от Калофер и имат пасища в Централен Балкан. Този проблем не е само в нашия парк. От къде са тези животновъди?- от Зелениково”.

Протестът на животновъдите продължава и утре, ако исканията им не бъдат чути. Стопаните са заканиха, че ще блокират Подбалканския път със стадата си.

Не пропускай

Спира кампанията в помощ на Никол Радуйчева

Последната инициатива ще се проведе на 14-ти юни на стадион “Васил Левски” Последна инициатива в …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *