Извънредни новини

/ВИДЕО/ Тиери Бретон във ВМЗ: Не съм тук, за да договарям предоставяне на оръжие за Украйна

Това заяви след посещението си в завода еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар


Еврокомисарят по въпросите за вътрешния пазар Тиери Бретон и министъра на отбраната Димитър Стоянов посетиха ВМЗ. Те проведоха срещи с няколко представители на отбранителната индустрия и категорично отрекоха, че се готви споразумение за предоставяне на въоръжение на Украйна.


“Не сме обсъждали това изобщо. Тук съм, за да обсъдя капацитета на отбранителната индустрия, да се уверя, че военната промишленост на страните, които имат капацитет  може да подсигурят нуждите на всички страни -членки, с оглед на тенденцията, която е много важна в момента. Тази за увеличаване на разходите за отбрана до 2 % от БВП. Вярвам, че България може да осигури част от това, което е необходимо на страните-членки”, заяви пред журналисти еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон.


 Министър Стоянов припомни, че 48-ото Народно събрание не е разполагало с време, за да разгледа предложението на Министерския съвет от края на миналата година всяко предоставяне на военна помощ за Украйна да бъде ратифицирано от Народното събрание. Затова вчера Министерският съвет  е приел решение споразумението отново да бъде предоставено за разглеждане от следващото, 49-то Народно събрание. 


„Целта е обществото да има яснота какво се предоставя от Българската армия на Украйна, ако въобще се предоставя в бъдеще, и това да преминава през ратификация на Народното събрание“, заяви министърът на отбраната.

Той коментира и решението на Министерския съвет, за промяна на Наредбата за условията и реда за създаване на ведомствени военновременни запаси на Министерството на отбраната. Министър Стоянов посочи, че измененията в Наредбата кореспондират с т. 7 от решението на Народното събрание от декември 2022 г. за обновяване на боеприпасите на Българската армия с изтичащ ресурс.


 „Ако ние не обновим сега боеприпасите си чрез замяна, т. е. ако не ги предоставим на военнопромишления комплекс, след това ще трябва да закупим нови боеприпаси, а за тези с изтекъл ресурс ще трябва да платим допълнително за утилизация и унищожаване. Това е една възможност да направим такъв обмен на боеприпаси, която ни даде Народното събрание, използвайки Закона за публичните предприятия“, посочи министър Стоянов.

Увеличаването на капацитета на отбранителната индустрия за произвеждане на повече боеприпаси, необходими за попълването на запасите на страните-членки на ЕС и НАТО е била основната тема на разговорите с европейския комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон. В отговор на въпрос министър Стоянов посочи, че запасите от определени боеприпаси на държавите-членки на ЕС и НАТО са на изчерпване и това налага производството на по-голямо количество боеприпаси. По думите му, българската военна индустрия ще може да се възползва от финансирането за това производство, което ще бъде договорено на ниво ЕС.


 „Средствата на ЕС ще позволят обновяване на базата за производство на военно-промишления комплекс, който, както и други сфери от нашата икономика, е необходимо да бъде модернизиран“, посочи министър Димитър Стоянов и добави, че  това е възможност да имаме по-модерен военнопромишлен комплекс, произвеждащ боеприпаси. 

По думите на министъра в бъдеще Българската армия също ще се възползва да придобие модерно оборудване, което използва 155 мм снаряди.

Не пропускай

“Васил Левски” Карлово отново е сред най-добрите в класацията за областта според успеха на ДЗИ

Училището е на 6-то място от всички училища в Пловдив и областта Възпитаниците на СУ  …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *