/ВИДЕО/ Община Карлово е на първо място по събрани рециклируеми отпадъци в страната

В еко инициативата участват 14 Общини

Партньор на Община Карлово  е организацията за оползотворяване на отпадъците от опаковки ЕКОПАК.

В рециклиадата участват всички детски градини и училища. Децата и учениците събират пластмасови шишета и кенчета:

Илияна Захарлиева – ученик в СУ “Васил Левски” Карлово : ” Инициативата е много полезна за околната среда и за нашия живот.  Много хора се включват. Хора носят шишета от домовете си, слагат ги в шишеяда и много доброволци”.

Учениците от училище “Кирил и Методий” до момента са предали най-голямо количество отпадъци – над 400 кг:

Йонка Радулова – директор на ОУ “Кирил и Методий” Карлово:  -“Учениците в определен ден донесоха всички, в къщи ги събираха,  бяха смачкани, така че да не заемат много място, благодарение на родители, класните ръководители тази рециклиада е факт. Това е начина всичко започва от нас самите, от вкъщи, от училище за изграждане на екологични навици, опазването на природата е закон.”

А крайната цел е до 2025-та година количеството на заделените отпадъци за рециклиране Общината да достигне до 55 % от общото тегло на всички отпадъци, които се събират:

Милена Ковачева – началник отдел „Екология, управление на отпадъци и природни ресурси” в Община Карлово:  “Съгласно Закона за отпадъците процента на събрания рециклируем отпадък в годините се увеличава и до 2035 година само 10% от събрания отпадък трябва да постъпва на депо.  Първо събирайки тези отпадъци ще защитим целите и ще намалее такса смет на всеки гражданин”.Освен съдове за разделно събиране на отпадъците в града вече има разположени шишеяд. От началото на годината досега в него са събрани над половин тон пластмасови шишета:

Илияна Захарлиева – ученик в СУ “Васил Левски” Карлово: “Всяка седмица минаваме и събираме шишетата, като горе долу четири чувала се събират от шишеяда.  В края на всеки месец ги предаваме на ЕКОПАК, където те рециклират шишетата”.

Рециклиадата се провежда под мотото “Спаси човешки живот”. Общината събрала най-много отпадъци за рециклиране до края на годината ще получи награда – автоматичен дефибрилатор, който спасява човешки живот при внезапно спиране на сърцето. Той ще бъде разположен на достъпно място, за да се ползва от хората.

Не пропускай

Блъснаха жена на пешеходна пътека в района на жп гарата в Карлово

Откарана  е в пловдивска болница Отново блъснат пешеходец в района! Жената е блъсната от джип …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *