Извънредни новини

/ВИДЕО/Кръгла маса по проблемите на розопроизводството се проведе в Карлово

Бяха дискутирани много теми в сферата на розопроизводството и розопреработването

Кръгла маса  и дискусии по темите „Плануваните промени на Европейската комисия при квалифициране на розовото масло и другите етерични масла като химически субстанции и продукти“, „Розопроизводство и розопреработване“ и „Закон за маслодайната роза – предложения за промени“ се проведе в Карлово. Събитието бе организирано от Общината.

Предложените промени в Регламента на Европейския съюз, отнасящи се  до производството на продукти от етеричномаслени растения, предвиждат те да се третират не като селскостопански продукти, а да се считат за химикали.

Според проучвания на Европейската комисия в етеричните масла се съдържат елементи, които не влияят добре на енергийната система на човешкото тяло, поясни Андрей Новаков. Той подчерта, че българските представители в ЕП, българският еврокомисар Мария Габриел и нейните колеги от Франция и Италия ще направят всичко възможно предлаганите промени в регламента да не бъдат приети.

За да се случи това, са необходими научни доказателства и писмени позиции на производителите и преработвателите на етеричномаслени растения. Проучвания, направени от браншовите организации показват, че няма вредни съставки в българските етерични масла. Същото се твърди в официално становище на Института по розата, стана ясно по време на срещата.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов пое ангажимент, паралелно с позицията на браншовите организации, да изпрати в ЕП единно становище и от кметовете на Карлово, Казанлък, Панагюрище и Стрелча – райони, в които се отглеждат етеричномаслени култури.

Подробни разяснения по поставените от бранша проблеми, задължителната електронна регистрация, сателитния мониторингов контрол, ставките за плащания и държавните помощи направи Десислава Танева. Тя отговори и на въпроси на участници в кръглата маса, свързани с проблемни текстове от Закона за розата.

След предсрочните парламентарни избори на 2 април, д-р Кабаиванов ще покани Постоянната комисия по земеделие и депутатите от Пловдивска област на среща в Карлово, на която да бъде направен анализ на Закона за маслодайната роза три години след неговото приемане.

Не пропускай

Дългогодишният ръководител на ансамбъл “Розова долина” Иван Ранчев навършва достолепните 90 години

Специален поздрави отправиха всички бивши и настоящи танцьори и екипа на НЧ “Васил Левски-1861 г. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *