Заради политическата обстановка в момента все още няма ясни индикации за това какъв ще бъде държавният бюджет за догодина и затова е трудно да направим точна планировка, каза зам.-кметът Николай Новаков.
Той подчерта, че от предлаганата актуализция може да се предположи, че се върви към т.нар.консеравитивен бюджет за сметка на последните три, в които бе заложен огромен дефицит.
"В този контекст за нас е важно Сопот да остане финансово независим. Това е причината да не предлагаме големи промени в бюджета за догодина. Все пак заради инфлацията и поскъпването на цените ще имаме разходен стандарт с поне 20% повече", обясни Новаков.
Именно затова са и предложените промени в план-сметката за догодина, като се цели с тях да има малко повече пари в хазната, което да компенсира по-скъпите цени. Затова търсим дебата и затова са и тези срещи, за да обясним на сопотненци откъде може да дойдат повече пари, каза още Николай Новаков. Той съобщи, че до момента няма постъпили възражения за план-сметката и предположи, че формата на протест се изразява другаде.
По същество за осветление се предвиждат отново 180 000 лева, колкото и за 2021 година. До момента от заложените средства общината е похарчила 87 хил.лева за тази дейност. 240 000 лева на годишна база струва дейност “Озеленяване”, толкова са предвидените средства и за догодина. 59 000 лева се предвиждат за Културния календар. Запазва се и сумата за подпомагане на пенсионерите за карти за транспорт, съобщи още зам.-кметът.
Той отново призова гражданите да бъдат по-активни в дебатите за финансите на общината и отправи покана да присъстват на отчета на бюджета, който ще бъде следващата седмица, при спазване на всички противоепидимични мерки.