Повод за призива на зам.-кмета на Сопот Николай Новаков е проведено заседание на всички постоянни комисии към Общински съвет Сопот миналия ден. Според Новаков времето, в което живеем е тежка хуманитарна, здравна и икономическа ситуация.

Той посочи, че кметът и общинската администрация не могат да направят каквото и да било за града без намерението им да бъде одобрено от Общинския съвет. Изказването на заместник-кмета по време на заседанието бе относно частен инвестиционен проект на фирма Walltopia. След дебати, които спорез Новаков бяха „тежки“, все пак е имало положително становище по този проект, но предстои неговото гласуване на сесия на местния парламент, която ще се проведена 30-ти март.

"Защо едно инвестиционно намерение, което ще донесе само ползи на община, за която туризмът е много важен, буди дискусии дали да бъде подкрепено, а не как да бъде реализирано по най-добрия начин, остава загадка", заяви зам.-кметът Новаков. Неговото
възмущение е било породено от коментарите, които са се чути след предложението на общинска администрация да подпомогне спортната кариера на Ева Николова, която наскоро спечели републиканска титла по тенис на корт.

В докладната от кмета са били посочени финансовите механизми, по които средствата ще бъдат осигурени. Последвалата дискусия според Новаков е била „странна“. Четирима представители на Общинския съвет дори са гласували против направеното предложение, по време на дебатите са започнали да разпределят нераздадените средства по необясним начин и дори са били поставени въпроси да се дават ли парични премии и с какво постиженията на младите спортисти допринасят за Сопот.

За-кметът Николай Новаков призова гражданското общество в Сопот да се събуди, за да вземе дейно участие в управленските процеси в Общината.