Зам.-кметът на Сопот Николай Новаков коментира пред журналисти, че председателят на Общинския съвет Нели Пенева е морално сама да си подаде оставката, след като тя носи персонална отговорност за липсата на диалог между Общинския съвет и общинска администрация.
" За две години Общинския съвет е провел само два председателски съвета и е поканил представители на администрацията само на един. Не виждам защо липсва този диалог. Така не се работи. Тук персоналната отговорност е на председателя Нели Пенева и, ако има достойнство няма да стои на този пост, при кашата която е забъркала конкретно с болницата. Тази жена не е достойна да заема този пост”, заяви зам.-кметът Николай Новаков след заседание на постоянните комисии към местния парламент.
Постоянните комисии отново не изградиха становище за болницата в Сопот, но коментираха, че трябва да бъде изготвена докладна записка, която да приемат като задължат компетентно лице да изготви годишен отчет и баланс до датата на вливане на Медицинския център в болницата 31.07.20 г. срещу хонорар от 400 лева.
Управителят д-р Стефан Анастасов каза, че докладът е добре изготвен, но няма нито един документ за центъра. Той коментира още, че един от най-належащите въпроси за решаване в болницата е кадровият, защото, за да има оздравяване на здравното заведение са необходими лекари и оборудване.
Междувременно стана ясно, че главният счетоводител е депозирала оставката си.
Новаков коментира, че Пенева е провалила конкурса през октомври и тя носи персонална отговорност.
" Два месеца и половина отчета на болницата не е стигнал до Общината. Бил е внесен до Общинския съвет. Заради това и кмета не успя да изготви докладна, която вече трябваше да бъде внесена. През октомври имахме управител, но председателят Нели Пенева го отмени. Нямаше нищо незаконно в този конкурс”, посочи Новаков.
Някои от съветниниците коментираха зад камера, че
че въпросът с оставката на Пенева не стои на дневен ред. Това може да се обсъжда евентуално едновременно с отчета за дейността на местния парламент за полугодието, който ще се разглежда след края на юни месец.
Председателят на Общинския съвет Нели Пенева е в болничен.