Един от символите на творчество на Патриарха на българската литература Иван Вазов в родния му град Сопот бе поруган. Перото върху упоменателния камък на къща музей бе премахнато, няколко дни след това подхвърлено пред нея. Вандалщината потресе жителите на подбалканския град.

Перото бе поставено върху автентичния камък, върху който според народните предавания е стоял Иван Вазов, за да черпи вдъхновение любувайки се на красивата природа. Преди шест месеца за празника на Общината, камъкът бе свален от местността Манастирска поляна, за да бъде поставен до къща музей "Иван Вазов" като символ на съхранение на културно историческото наследство:

Деян Дойнов - кмет на Община Сопот: "Този монумент решихме да го поставим точно тук пред родната къща на Патриарха на българската литература, за да напомня на цяла България и на всички посетители от цял свят за неговото творчество, за да помним и да пазим творчеството му, което не само че е национална светиня, то е национално богатство".

Валентина Минкова - екскурзовод в къща музей "Иван Вазов": "Откакто той твори още от 70-те години на 19 век до 1917 година когато издава последната "Люлякът ми замириса" той неотлъчно следва тази тема за природата".

Случилото се потресе местните жители:

Валентина Минкова: "Мисля че напоследък нихилизма взима много застрашителен връх и ние всички трябва да отговорим негативно и отрицателно на това явление".
Перото бе изработено и дарено от майстор Николай Николов от Правец, член на Сопотския еснаф. Ценният символ бе изкован от стомана. Вандалщината възмути занаятчиите от еснафа:

Ивайло Семков - майстор занаятчия: "Да се изкове от желязо е нещо толкова ефирно каквото е перото, не е толкова проста процедура,перото изглежда като истинско, нищо че е изработено от желязо. То е безвъзмездно дарено. Това не е като общественото възмущение, това е като лично отношение все едно са го ограбили...."

Няколко дни след като перото изчезна, то бе подхвърлено пред къща музей "Иван Вазов". По думите на кмета причина за връщането му е и последвалата широка обществена реакция в социалните мрежи:

Деян Дойнов: "Благодаря че все пак върнаха перото, защото то бе изковано от едни от най-добрите майстори, ръчно, бяха положени много усилия, много труд, този символ да бъде поставен върху обозначителния монумент".

Кметът на Сопот коментира, че Общината не разполага с достатъчно средства за поставяне на видеонаблюдение:

Деян Дойнов: "Призовавам органите на реда да засилят бденето над самата Община, защото всеки еден се извършват вандалски актове..."

Перото бе монтирано днес, а надеждата на местната влас и хората, да спрат вандалските прояви в града на Вазов - остава.