Ръководството на Община Сопот обсъди с жителите на Анево необходимостта от поемането на заем в размер на 240 000 лева, за да бъде превърнато бившето училище в модерна и многофункционална сграда.

Общинският кмет Деян Дойнов обясни, че са искали да кандидатстват по програми на ЕС, но е било отказано с мотива, че кметство Анево функционира само с двама души.

" През 2018-та бяхме заложили 300 хиляди лева за старото училище, за да бъде превърната сградата в многофункционална. В нея да се помещават кметството, пенсионерския клуб и да има спортна площадка за децата. Искам тази сграда като я направим да не мислим в следващите 50 години, но изчерпахме лимитът, който бе заложен за 2019-та. Към момента е съборен покрива.

Надявах се да усвоим повече средства, но ни казаха, че само за двама души в кметството няма как да разчитаме на финансиране от министерството. След това от земеделското министерство казаха, че по проект ще може да усвоим около 150 000 лева. Но няма как с общо 250 000 лева. Те са крайно недостатъчни, за да е възможно сградата да бъде довършена до ключ", посочи Дойнов.

Той подчерта, че следващия вторник докладната записка ще бъде внесена за разглеждане от Общинския съвет.

" От тук нататък на ход е местния парламент. Общината има много дългове, но те се обслужват в срокове и без проблем от местните приходи. Повечето са ми наследени", каза още общинският кмет в отговор на поставен въпроси как ще се погасява заема и ще бъдат ли увеличени местните данъци и такси.

Зам.-кметът Николай Наваков коментира, че ако получи съгласието на Общинския съвет, изпълнителят трябва да бъде избран до 2-ри ноември.

"Всеки месец общината изплаща над 28 000 лева, защото някой е извършил злоупотреби. Предвидено е изпълнениено на сградата да стартира през февруари и да продължи 6 месеца", каза Новаков.

Местните хора поискаха в новата сграда да бъдат разположени още пощата и здравната служба.
Жителите поставиха и въпроса, че в населеното място няма голям магазин.

Кметът на общината Деян Дойнов се ангажира, че ако има инвеститор, съвместно с кмета на Анево, ще намерят най-добрата форма, за да предложат добри условия.

" Вече има няколко запитвания. Уверявам ви, че ще направим всичко възможно, за да не се налага да пътувате до Сопот и Карлово", каза кметът Дойнов.