Родното място на Патриарха на българската литература Иван Вазов - Сопот е на път да се превърне в символ на кафявата мечка. През последните години многократно мечки и мечета слизаха от планината близо до вилите, за да търсят храна. Мечка бе заснета от видеокамери как плува в басейни на туристически комплекс над града.

Преди 3 години малко мече влезе посред бял ден в детска площадка, изградена в полите на Балкана. Децата, които играели наблизо, първи го видели:

Мария Зайкова: "Децата изплашиха ли се като го видяха?- не, децата въобще не се изплашиха. Ето тук застанаха, започнаха да снимат и викаха уплашено е, уплашено е, даже имаше един кон, той пък въобще не обърна внимание, но мечето беше толкова симпатично да бяга насам, натам и децата бяха толкова ентусиазирани да го снимат и да викат мече в Сарая, мече в Сарая..."

Мария Зайкова - Какво търсеше мечето?-мечето със сигурност търсеше майка си, защото то се луташе дотук и обратно като че ли да я види. Голяма мечка не дойде, но повече от сигурно е, че мечето търсеше майка си -уплашено".

Миналата година мече отново слезе близо до града, за да търси да яде грозде. То бе видяно на път за дома от 12 годишно момче във вилната зона, която се намира в северната част на Сопот.

Най-голямата изненада за всички местните жители бе да видят как голяма кафява мечка се промъкна в туристическия комплекс над града, за да се изкъпе и поплува в басейните. Видеокамери заснеха необичайната случка, а видеото предизвика фурор в социалните мрежи в цял свят:

Натали Богданова: "Защото средата е много приятна, дори и горските животни много я харесват".

Многократните посещения на горските животни дали основание на кмета на общината да бъде поставена голяма мечка изработена от дърво, която да посреща посетителите в новия парк в града. Тя е почти като истинска и е поредната атракция в подбалканския град:

Деян Дойнов - кмет на община Сопот: "Аз поръчах да бъде направена леко усмихната, тъй като все пак паркът се посещава от множество деца, вечер се пълни със стотици деца които играят и не исках да изглежда толкова страшна, а да бъде емблема на този парк, на този квартал. Старите хора казват, че мечката пази от болести затова считам, че ще бъде една изключително голяма атракция. Сопот да го превърнем освен в сотлица на литературата и в града на мечките, мечки които ще бъдат разположени в различни пози и позиции във всички паркове на нашия град. Имаме западен, имаме източен, имаме централен парк..."

Заради климатичните промени и затоплянето на времето се предполага, че още следващия месец мечките отново ще започнат да слизат по-близо до града. Експертите посъветваха да не се хранят:

Златю Кличев - директор на Държавно горско стопанство Карлово:
"В последните години имаме свръх популация на мечката, тя и затова слиза насам. Защото те са териториални животни, всяко животно си има територия и така разширяват обхвата. Сопот като че ли едно от най-предпочитаните градчета за мечките?- да, доста от сигналите са в Сопот. Как си го обяснявате това?- по-спокойно им е тука, по-малко паша от животни или пък повече кошери има. Какъв е вашия съвет? Как да се процедира, ако хората забележат, мечки, мечета или майки с мечета?- да не ги доближават, да вдигат повече шум, мечката сама се оттегля и в никакъв случай да не ги хранят. Не бива да социализираме диво животно."

От горската служба посочиха, че ако и тази година зимата е топла, мечките няма да легнат да спят зимния си сън.