И тази година Сопот отбеляза тържествено и емоционално празникът на виното и любовта.Събитието уважиха стотици жители и гости, сред които народни представители от ПП ГЕРБ и ПП Воля. В ролята на царя на виното бе Петьо Петков - Шайбата. Кметът на общината Деян Дойнов и неговата голяма дъщеря, качени на тежковозна порода кон и царят на виното поведоха шествието до лозов масив край Манастирска поляна. Там архиерейския наместник на Карловска духовна околия свещеноиконом Марко извърши водосвет. Веднага след това бяха зарязани лозята за берекет.
Старопланинският събор на Манастирска поляна откриха кмета на Сопот Деян Дойнов и народния представител от Воля Кръстина Таскова. Празникът продължи с богата и разнообразна програма. Бяха връчени награди за най-добро бяло и червено вино. Носител на Вазов мустак стана Минчо Балев.
Съюзът на офицерите и сержантите от запаса връчиха на кмета Дойнов плакет. По време на събора бяха връчени и традиционните награди за поезия посветена на виното и любовта и за младо семейство, сключило граждански брак през изминалата година.
Изненадата на празника тази година бе фолк певицата Анелия. Кръшни хора, хубаво вино и вкусни мезета съпътстваха празника и тази година.