С военен ритуал и тържествена заря - проверка Сопот отбеляза Освобождението на България. Слово произнесе кметът на Общината Деян Дойнов.
Той каза, че на тази дата и тази година честваме 144 години от подписването на Санстефанския мирен дотовор, който слага край на една тежка и мъчителна война.
"Същевременно се дава начало на един нов живот. Свободата и мирът не са просто две думи. Днес те са изпълнени с човешки животи и съдби. Днес България и Сопот трябва да отправят своята съпричастност към Украйна. Никой народ не трябва да страда. Днес трябва да си отговорим на един единствен въпрос- Какво е за нас свободата? -даденост, дата от календара?! Това е дълбок замисъл и се надявам всеки един от нас тази вечер да си отговори. Нашите предци загинаха заради нас. Руски, румънски, финладски, украински и български загинаха за Свободата на Отечеството. Близо 500 години нямахме свой живот, нямахме културен и духовен живот", отбеляза Дойнов.
Пред паметника на Патриарха на българската литература Иван Вазов бяха поднесени венци и цветя в знак на дълбока признателност към загиналите за свободата на България.
Официални гости бяха зам.областния управител Лъчезар Бакърджиев, общински съветници, представители на 61-ва Стрямска бригада, Архиерейския наместник на Карловска духовна околия свещеноиконом Марко.