Община Сопот взима най-строгите мерки за борба с коронавируса. Това обяви на извънреден брифинг кметът на общината Деян Дойнов. Преустановяват се посещенията във всички търговски обекти с изключение на хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите и банките. Общинската администрация ще работи при строг режим.Съгласно заповедта на кмета на Сопот се забранява ползването на всички детски и спортни площадки, междублоковите пространства за групова дейност.
Търговските обекти, които остават да работят са длъжни да осигурят на работниците маски, ръкавици и дезинфектанти. Ако това не се спази ще се премине към затваряне на обектите. В хранителните обекти ще се допускат по максимум по 15 посетители като се спазва дистанция от 1,5 метър.
Ще се следят всички жители, които се завръщат от чужбина да остават под карантина до 14 дни. Човек, който не спазва карантинния период ще бъде наказван с лишаване от свобода и големи глоби, както е разпоредено от държавните органи.
Кризисният щаб на Община Карлово също заседава по-рано днес, но не излезе с извънреден брифинг пред медиите. Въпросите, които вълнуват жителите на Карловска община - каква готовност има общината и болницата да посрещне епидемията - остават без отговор към момента. От пресцентъра на общината бе изпратена на електронните пощи само заповед на кмета Емил Кабаиванов, съгласно, която предприетите мерки са далеч по-леки, а част от тях вече бяха предприети и отговоряха на извънредната ситуация в страната преди два дни.
Продължаваме да следим ситуацията в района и да ви информираме.
Вижте целия брифинг на кмета на Община Сопот Деян Дойнов: