Директорът на къща музей "Иван Вазов" Борислава Петрова припомни как е била открита от Цар Борис III. Кметът на Общината Деян Дойнов изказа благодарност към всички директори и изрази надежда, че къщата музей ще продължи да се развива като духовен храм.

" За първи път от много време насам се случва така, че да получим договор за финансова подкрепа от Министъра на културата Атанас Атанасов.
Колкото и да са трудни времената не смятам, че Иван Вазов не трябва да се почита. Един месец преди празника културният минстъра заяви своята подкрепа към Патриарха на българската литература. Получихме финансовите средства за тазгодишния носител на Вазовата литературна награда и за Детската Вазова награда.

Намирам обаче яростна политическа съпротива от някои общински съветници. В бюджет 2022 бяхме заложили средства за реализиране на проект в къща музей "Иван Вазов". Няма да има интерактивен център в експозиционната зала", каза Дойнов. Директорът на музея изрази надежда, че поне за 90-та годишнина експозиционната зала ще посреща хилядите гости и туристи с нов облик.

Честването завърши с представяне на изложба за Вазов и музикална програма.