Директорът на Регионален исторически музей Пловдив доц.д-р Стефан Шивачев бе официален гост на Община Сопот в рамките на Дни на културата. Той изнесе интересна лекция на тема "Из дербите на старите сопотски фамилии" като разказа за мащабите на рода на Кирил Нектариев и връзката му с Иван Гешов, Ботевия род и братята Евлогий и Христо Георгиеви.
Шивачев коментира интересната съдба, която е имал Кирил Нектариев като 25 години е бил финансов министър на Пловдивския гръцки митрополит и следващите 20 години, в които той е постигнал своята финансова независимост и е дарил чрез своите наследници голяма част от богатството си за образование и манастири, в това число за днешното Радиното училище, Девическите училища в Карлово и Калофер.
Зам.кметът на Сопот Николай Новаков съобщи, че за празника на Общината, на пети септември, ще бъде представена най-новата книга на доц.д-р Шивачев "Дарителят Кирил Нектариев".
Иван Гранитски отбеляза, че книгата ще има 5 000 тираж, а с нейното издаване дават знак на другите български градове да се събудят, защото има още много архиви, които не са изследвани.