В Сопот 16 души под карантина

По данни на РУ Карлово към 16:00 ч. на 22.04.2020 г. лицата, поставени под домашна карантина общо в района са 97, от тях в община Карлово 81 и в община Сопот 16. Отпаднали от карантина са 18 лица.


Лекарите от цял ​​свят са тревожни. Те са уверени, че са открили нов симптом на коронавирус, който се проявява при пациенти в ранните стадии на заболяването, най-често при деца и юноши. Говорим за сини петна по стъпалата и пръстите на краката.


Международната ортопедична асоциация публикува на своя уебсайт доклад за случая на 13-годишно момче от Италия. Два дни преди да се оплаче от типични симптоми на коронавирус (треска, мускулна болка и главоболие), той забелязва синини по пръстите на двата крака. Този случай е документиран от педиатър. Италианско проучване установи също, че приблизително един на всеки пет хоспитализирани с Covid-19 има подобни кожни лезии.


Съпоставим случай от Тайланд беше представен в списанието по дерматология на JAAD (Journal of American Academy of Dermatology), пише bild.de. В Съединените щати жена с коронавирус съобщава за сърбящ обрив по пръстите на краката. В Испания и Съединените щати лекарските асоциации вече поискаха лекарите да документират подобни случаи.