Сопот отбеляза 144 години от Освобождението на града. Пред паметната плоча на освободителя ген. Павел Карцов в западния парк бяха поднесени венци и цветя.

Кметът на Общината Деян Дойнов посочи, че града е бил опожаряван няколко пъти и изрази надежда, че всеки жител ще си даде равносметка какво се е случило в онези дни.

"Всеки от нас трябва да преосмисли себе си и може ли да има такъв героизъм и любов към народ и Родина. Наш дълг е да отдадем дълбока почит към всички тези хора, които нашите предци са очаквали, за да ни освободят. Сопот е единственият, който въпреки страданията се е опитал да защити честта и достойнството на своите жители. Нека даваме пример на бъдещите поколения", каза в своето слово общинският кмет.

Той съобщи новината, че в западния парк предстои да бъде изграден малък мемориален комплекс с оръдия, които ще напомнят за историческите събития. Освен това ще бъдат изписани имената на всички видни сопотненци, отдали живата си по време на Руско-турската война, както и на всички войници, които са били начело с ген. Карцов и са освободили Сопот.