Започва изработване на списъци с желаещите работници и служители във ВМЗ да се ваксинират срещу коронавирус. Те ще имат право на избор между четири ваксини. Това каза председателят на Областния кризисен щаб Дани Каназирева по време на среща с борда на директорите на завода, кмета на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов и председателите на синдикалните структура в оръжейницата.

"Предприятието е стратегическо не само за района, но и за страната. Малко се забавихме с имунизирането, тъй като имаше ядра на много заразени с К-19 в района. Разговарях със здравния министър проф. Ангелов и той увери, че ще бъдат осигурени ваксини. На 15-ти април в страната се очаква и четвърта ваксина, което означава, че работниците и служителите ще имат право на избор", заяви Каназирева.

Изпълнителният директор на ВМЗ Сопот инж. Иван Гецов каза, че подходът е много добър за предприятието, тъй като той ще пощади производствения процес.

"Не се налага хората да ходят в медицински заведения, за да се ваксинират. Всичко се извършва тук на място, не се губи работно време.Другият голям плюс е изборът на ваксини", посочи инж. Гецов.

По време на срещата стана ясно, че за Великден работниците и служителите ще получат надбавки, след като Дани Каназирева е разговаряла с министъра на икономиката.

"Благодаря за добрите икономически показатели на борда на директорите и на всички работници и служители. В трудни времена трябва да бъдем справедливи, така че това е една добра новина за района", коментира Каназирева. Инж.Гецов уточни, че в следващите дни ще бъдат извършени разчети какъв ресурс може да бъде осигурен за великденските бонуси.
Кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов коментира, че ваксинацията във ВМЗ ще помогне за справяне с пандемията в целия район.

"До момента са извършени над 1000 ваксинации, надявам се да има ръст на ваксинация в следващите два месеца, за да се намали натискът върху болниците", посочи Кабаиванов. Той добави, че информацията, която е съобщил инж. Гецов по време на срещата, е окуражителна за икономическите показатели на дружеството.

"Двойно е нараснала ефективността на дружеството и има осигурени пазари. За мен като кмет на Община Карлово, за председателя на Общинския съвет и за Сопот, е важно работи ли ВМЗ, което означава, че и Общините се развиват", подчерта кметът д-р Емил Кабаиванов.

В заключение Каназирева обяви още една новина - от следващата седмица започва ремонт на напорния водопровод край Московец с дължина 1,450 км, което през лятото ще реши окончателно проблемът със спирането на водата в Сопот.