Изпълнителните съвети към СС "Подкрепа" и КНСБ към ВМЗ Сопот се събират на спешно заседание в понеделник заради внезапната смяна на борда на директорите на оръжейницата. Те ще обсъдят съвместните си действия за започване на протести срещу решението на ДКК и министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова за смяна на борда.

"За първи път начело на борда на директорите на ВМЗ застават хора, които нямат общо с военно промишления комплекс на страната. В понеделник предстои да излезем с решение за пристъпване към протестни действия", каза за KarlovoPress председателят на СС "Подкрепа" Димитър Атанасов.

Припомняме, че вчера министъра на икономиката и индустрията Корнелия Ниновя обяви, че ВМЗ-Сопот завършва 2021 г. с печалба от 3,107 млн. лева, а сегашния борд, за първото тримесечие на 2022 г. е реализирал загуба в размер на 1,640 млн. лв. Само за три месеца от печалба над 3 млн. се е стигнало до загуба от 1 млн.

Нинова цитира данни от доклад на одитори, според който се забелязва увеличение на задълженията спрямо 31 декември 2021 г. с 21 млн.


„Министерският съвет взе решение държавните дружества да приведат дивидента си в размер 100% в бюджета до 30 април 2022 г. Въпреки неколкократните писма, които ръководството на ДКК изпраща до ВМЗ - Сопот, ръководството отказва да плати държавния дивидент до този момент”, обясни още министърът.
Тя е категорична, че няма да бъде позволено държавните дружества да се „разпарчетосват” и продават. „Ръководството на ВМЗ-Сопот, зад гърба на принципала - ДКК, и моя - като министър и принципал, обявява продажба на обособени части, представляващи собственост на ВМЗ. Научаваме случайно за тази продажба. Взехме мерки и я спряхме веднага”, каза още Нинова.По думите й новите ръководни органи са „професионалисти” и „почтени” хора. Става дума за Иван Василев Иванов - доскорошният областен управител на София - област, Мариан Кънчев Йовчев и Камен Николов Шаралиев.