Както всяка година през месец юли Сопот се превръща в центъра на тържествата, които отбелязват рождението на Иван Вазов. Програмата и тази година е богата на културни събития, които ще продължат няколко дни, а кулминацията на празниците ще бъде на 9-и юли, когато по традиция се връчва Националната Вазова награда за литература.

Вазовите дни тази година ще се проведат под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.

Иван Вазов има значима роля в съдбата на България – той оставя богато и разнообразно литературно наследство, той е поет, писател, драматург, председател на Окръжен съд, председател на Пловдивското научно книжовно дружество, главен редактор на списание, академик на Българската академия на науките, народен представител, министър на народното просвещение. Но една роля се откроява над заеманите длъжности и обществени занимания.

Иван Вазов е обединител на нацията с творчеството и активната си обществена роля. Неговите думите са огледало на българската душа, богатството на езика му – ненадминато и от световни писатели и поети. Два пъти народът спонтанно се събира под балкона на Вазов, в къщата му в София. Първият път е на 27 ноември 1919 г. Първата световна война вече е в историята. Финансовите и военни загуби за българската държава след подписването на Ньойския договор са огромни. В този ден в софийската църква „Света Неделя” се отслужва панихида за загиналите по бойните полета по време на Първата световна война. След службата народът спонтанно се отправя към дома на Иван Вазов. Тогава той се намира в „Юнион клуб“. Появява се пред хората и изрича: „Благодаря ви, добри българи за овацията, която ми правите. С бодър дух трябва да посрещнем ударите на съдбата, без да се отчайваме, без да изпадаме в униние. Да бъдем всички убедени, че ще превъзмогнем нещастието си и ще създадем наскоро една нова, единна и мощно духовна България! Не се отчайвайте! Жив е българският бог!".

Община Сопот, НЧ „Иван Вазов – 1871“ и Къща музей „Иван Вазов“ Ви канят на 9-и юли в Сопот, където при спазване на мерки за безопасност ще се проведат следните събития:

09:30 часа, Къща музей „Иван Вазов“ – „Аз съм българче“, детско утро, организирано от Център за работа с деца,

11:30 часа, Къща музей „Иван Вазов“ – Церемония по награждаване на лауреатите от VII Национален конкурс „Вазовата България“ и среща с носителя на Детската Вазова награда,

17:00 часа, Къща музей „Иван Вазов“ – Среща с носителя на Националната литературна награда „Иван Вазов“ за 2021 г.,

18:00 часа, църква „Св. св. Петър и Павел“ – Молебен по случай 171-годишнина от рождението на Иван Вазов ,

19:00 часа, НЧ „Иван Вазов – 1871“ – „Сюрприз“, театрална постановка по разкази на Чудомир, гостува Младежки театър „Николай Бинев“, София,

20:30 часа, площад „Иван Вазов“ – Тържествено честване на 171 години от рождението на Иван Вазов. Приветствие ще направят Президентът на Република България Румен Радев и кметът на Община Сопот Деян Дойнов.

Празниците ще продължат с награждаване на носителя на Националната литературна награда „Иван Вазов“ и носителя на Детската Вазова награда и ще завършат с ритуал по поднасяне на венци и цветя, а от 21.00 часа с празничен концерт.