Повече от 10 години местната власт в Анево е писала до държавните компетентни органи, че е необходимо да бъдат обозначени поне още 2 пешеходни пътеки в селото, за да бъдат предотвратени тежки инциденти в населеното място, като този при който загина две годишно дете и сериозно пострада неговата баба.

В отговор до БНТ от Агенция пътна инфраструктура заявиха, че в Областно управление до момента не са постъпвали искания за изграждането на такива и, че изграждането на допълнителни пешеходни пътеки е ангажимент на Общината да организира комисия, която да докаже необходимостта от предприемане на конкретни мерки за повишаване на безопасността на движение с тяхното точно местоположение.

Най -близката пешеходна пътека се намира на около 500 метра от мястото на трагичния инцидент, при който 72 годишен шофьор блъсна баба с дете докато пресичат по главния път. Движението в участъка е изключително натоварено, а в този район живеят по-голямата част от жителите на селото :
Николай Николов - кмет на Анево: "Получавали сме винаги отговор, че с поставянето на пешеходни пътеки ще бъде намалена пропускателната възможност на подбалканския път".

Зам.-кметът на Сопот каза, че до момента са разменили над 4 кашона кореспонденция с АПИ, МРРБ и Областна управа и проектът за ремонта не е бил съгласуван с Общината:

Николай Новаков - зам.-кмет на Община Сопот: Ние до момента нямаме информация извършена ли е вертикалната и хоризонталната маркировка. Не знаем кой го е съгласувал този проект, как е свършен, кой го е приел".

Случилото се шокира местните жители. Те призоваха компетентните държавни органи за предприемане на бързи мерки с цел да се предотвратят още трагични инциденти:

Стоян Димитров: "Виждате една след друга колите, инциденти стават и в Сопот и тук в нашата Община много. Тука от този блок 80 % се прибират от тук, даже на това същото място вечер се прибират минимум 150 коли и няма място за престрояване".

Ръководството на Община Сопот ще сезира Прокуратурата за изпълнението на ремонта на републиканския път в този участък. От Агенция пътна инфраструктура посочиха, че в участъка е направена хоризонтална маркировка и предстои монтирането на пътни знаци и ограничителни системи. Поставянето им може да стане възможно след решение на Народното събрание. Пострадалата жена е в съзнание. Тя е с фрактура на крайниците и й предстои операция.