В последните години Боян Ангелов издаде няколко нови книги с поезия, които следват високата Вазова традиция, това съобщи издателят Иван Гранитски в качеството си на представител на журито, определило носителят на Вазовата литературна награда за тази година. Гранитски отбеляза, че Боян Ангелов в момента е председател на Съюза на българските писатели и новите му книги продължават най-доброто в българската литература.

"Смятам, че Вазов е олицетворение на българската литература. Творчеството на Вазов отдавна е излязло от пределите на България. Трябва да се гордеем с писател като Вазов, който успя да обедини епохите и по време на Първата световна война, войниците преди да тръгнат на война са чели "Епопея на забравените" и "Опълченците на Шипка". Те са побеждавали без да се опияняват от алкохолни напитки, които са получавали войниците от другите армии и това е в основата на всички български победи", посочи носителят на Вазвота награда и добави, че Иван Вазов е истинският следовник на Кирил и Методий и на Паисий Хилендарски.

"За мен тази награда е голямо отговорност и трябва непрекъснато да я защитавам. Съюзът на българските писатели, чийто почетен председател за вечни времена е Иван Вазов, се е борил за приемане на Закона за българския език, защото ако имаше такъв закон нямаше да има проблем с македонския език, можеше да решаваме много политически въпроси и смятам, че ако не се приеме този закон ние правим едно отстъпление към предците, към Вазов и към десетките хиляди войници, които са умирали за България", заяви Боян Ангелов.

Освен кой е носител на националната награда присъдена на името на Иван Вазов, стана ясно и кой е носител на детската литературна награда. Тя е обявена от Иван Гранитски - Национална гимназия за древни езици и култура, които възстановят списание "Любословие". Призът ще бъде връчен от Община Сопот по време на Вазовите празници.