"Вчера премина второто гласуване на Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2021-ва година. 20 дни след обнародването му община Сопот, в лицето на кмета Деян Дойнов, трябва да внесе докладна записка за неговото приемане в Общински съвет Сопот", съобщи зам.-кметът на Община Сопот Николай Новаков.

"Насочвам общественото внимание за пореден път към една докладна записка за поемане на дългосрочен общински дълг в размер на 400 000 лева. В продължение на две месеца общината информира за този дълг по различни начини – чрез обществено обсъждане и различни публични и медийни изяви. В посочената сума от 400 000 лева са включени средства в размер на 100 000 лева на болница „Иван Раев“ и 300 000 лева за поемане на касови разрези", коментира Новаков.Той припомни, че докладната записка е отлежала в продължение на 50 дни в Общинския съвет. По думите му по време на дългочаканото обсъждане и гласуване на комисия, Общинският съвет е изградил мнение „против“ без да посочи каквато и да е аргументация за това.

„За нас, като оперативно ръководство на общината, това е лична политическа вендета“, заяви Николай Новаков и допълни, че при отрицателно становище по тази докладна записка общината ще трябва да изплати един дълг за 5-7 месеца, вместо да го изплати за 5 години.

"В условията на пандемия и икономическа криза в цялата държава и в света, това би било излишно, дори критично. Надявам се на прагматичен подход при гласуването на общинските съветници“, каза още Новаков.