"В стратегическия финансов документ са отразени нуждите и потребностите, свързани с епидемията от COVID-19. Икономическите последствия от световната епидемия тепърва ще се отразят върху държавния бюджет, общините и домакинствата. Необходими са действия и планиране, които да ни позволят да се справим с последствията от кризата. Наложените ограничителни мерки влияят по-фокусирано върху определени сектори, но за по-малките общини като Сопот, където всички икономически субекти влияят едни на други, лошите финансови резултати са повсеместни", каза по време на публичното обсъждане на бюджет 2021 зам.-кметът на Сопот Николай Новаков.

Кметът Деян Дойнов изрази увереност, че трябва да се положат общи усилия, за да се помогне на бизнеса да се възстанови и туризмът в общината отново да заработи ефективно, когато това е безопасно за всички.

"Необходимо е да бъдем гъвкави и креативни. Нека следваме древната максима, която казва, че кризата ражда възможности. За да постигнем това трябва да мислим единно и да сме обединени от идеята, че Сопот трябва да се развива, а не да става заложник на лични амбиции и партийни интриги.", заяви заместник-кметът Николай Новаков.

Бюджет 2021 на община Сопот е балансиран между подкрепата и предпазливостта. Нито спирането на обичайни дейности и орязването на планирани разходи, нито разточителност и необмислени действия на подкрепа към гражданите и малкия и среден бизнес ще бъдат успешни през следващата година. Баланс, финансова дисциплина и добро планиране са формулата, по която е съставен Бюджет 2021 на община Сопот.

Кметът Деян Дойнов посочи, че общата рамка на бюджета е 11 480 000 лева. Предстои да бъде внесена докладна записка за разглеждане от Общинския съвет.

Публичното обсъждане уважиха председателят на местния парламент Нели Пенева, кметът на Анево Николай Николов, представители на администрацията и граждани.