Болницата трябва да направи още няколко стъпки, за да се осигурят средства. Общината ще подходи прагматично, увери след срещата зам.-кметът на Сопот Николай Новаков. Фактите са, че болницата я има, защото можеше и да я няма. След няколко месечните инати на председателя на ОбС, който дори върна докладна, болницата беше в опасност да остане без управител, припомни зам.-кметът. Минути преди това в зала той конкретно обясни начините, по които могат да се повишат приходите. Едно от решенията са наемите от кабинети. Организирането на прегледи от външни специалисти в болницата също е вариант, посочи Новаков. Видях, че предложените от мен решения се подкрепят и от представителите на болницата, и от общинските съветници. Надявам се, че ще изкореним междуличностните дрязги и в бъдеще нещата ще са по-добри, добави зам.-кметът.


Припомняме, че неотдавна комисия от ОбС се зае да обследва състоянието на болницата и да начертае план, по който да се действа с оглед оздравяване и стабилизаране на здравното заведение. Решение все още няма тъй като някои от препоръките ни бяха почти революционни и е ясно, че в сегашните условия това трудно би се случило, коментира днес общинският съветник Любомир Джапаров. Той поиска от управителя на болницата да посочи няколко приоритета, които да бъдат записани в плана, за да може да се оформи решение, което да бъде гласувано в зала.

Имаме нужда от техника и малко финансова подкрепа, каза в отговор управителят на болницата д-р Стефан Анастасов. Като най-болезнени за решаване въпроси той посочи нуждата от нов рентгенов апарат, закупуването на техника за лабораторията, ремонт на санитарни и сервизни помещения, както и обновяване на някои от машините за физиотерапия, които са от 70-те години на миналия век. Рентгенът ни аварира по 3-4 пъти в седмицата. А сега ни е особено нужен и заради ковид обстановката. Част от приходите ни са именно от рентгенография на бял дроб", обясни д-р Анастасов.