"Не е нормално да оставиш 24 часа града без вода и да не информираш Общината. А когато спре водата, гражданите първо питат кмета. Затова апелирам моите съграждани отсега нататък по въпросите за водоснабдяването да се обръщат към ВиК. То е дружеството, което носи цялата отговорност за водопреносната мрежа и липсата на вода", каза кметът Деян Дойнов по време на поредното публично обсъждане, което бе на тема "Водоснабдяване и канализация на града". По думите на Дойнов много от проблемите по новата водопреносна мрежа са свързани с некачественото й изпълнение.
Граждани поставиха въпроси защо някои от най-новите течащите чешми в града не работят, а кметът отговори, че когато са били изградени тези чешми по времето на предходното управление, тяхното захранване не е било съобразено с водния ресурс, с който разполага Сопот.
Като друга причина за липсата на вода в чешмите, кметът посочи умишленото посегателство на недоброжелателни жители.
"Правили сме многократни опити да ги пускаме, тъй като водозахранването е от едно място, но сме констатирали, че няколко граждани отиват и въртят крановете, което променя водния ресурс и ги отклонява.
Някой постоянно върти крановете. Тъкмо ги регулираме и някой отива и ги отклонява. Считам, че е тенденциозно, за да не ви е добре на вас", заяви Дойнов.
Жители на града апелираха институциите да разберат и заловят хората, които нерегламентирано вършат тези действия.
Местната власт призова за култура и опазване на общинското имущество, защото вече има много счупени беседки и спирки, а разходите по поддръжката им ще трябва да плащат всички данъкоплатци.