С представяне на стихосбирката „Съзвездие Любов“ на Екатерина Русчукова започнаха тържествата по повод 169 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Част от програмата са представяне на романът „Там, където ме чака Алиса“ на Стоянка Фъркова и среща - разговор с Маргарита Петкова.
На 5-ти юли от 10:30 часа в НЧ "Иван Вазов" ще се състои фестивал на старата градска песен "С мечти и блянове крилати...", а по-късно от 17:15 в къща музей "Иван Вазов" ще бъде открита изложба „Паричните знаци на Княжество България, Царство България и Република България“. От 18:30 същата вечер отново в експозиционната зала ще бъдат отбелязани 125 години от публикуването на романа „Под игото” като самостоятелно издание.
На 6-ти юли от 10:30 в местното читалище ще се проведе втора част на фестивала на старата градска песен „С мечти и блянове крилати...“. На 8-ми юли от 17:30 в Етнографски и занаятчийски център „Сопотски еснафъ“ ще има литературно-музикална вечер „Любя, тача и милея“ с участието на Литературен клуб към къща музей „Иван Вазов”, хор „Златна есен“ към ПК „Копсис“, женска фолклорна група „Незабравка“ и група „Веселяци“ към Клуб на инвалида Сопот.
Кулминацията на тържествата е на 9-ти юли. В 9.00 в църквата "Св.Св.Петър и Павел" ще бъде отслужена тържествена Света литургия. След това в къща музей "Иван Вазов" ще се проведе детско утро "АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ", с участието на детски градини от общината, Центъра за работа с деца и Комплекса за социални услуги. Срещата с носителя на детската Вазова награда за 2019-та, Изабел ще започне в 13.00 пред къща музей "Иван Вазов". В 16:00 лауреати на Вазова награда за литература ще проведат среща-разговор с публика. Сред специалните гости са проф. Боян Биолчев и Иван Гранитски. Малко по-късно ще се проведе церемония по награждаването на лауреатите в V националния конкурс „Вазовата България“ и награждаване на носителя на „Детска Вазова награда” – Изабел. От 18:30 в къща-музей „Иван Вазов” ще се състои среща-разговор с Милен Русков, носител на Национална литературна награда „Иван Вазов” за тази година.
От 19.30 на пл. „Иван Вазов” ще се проведе церемонията по награждаване на носителя на Национална литературна награда „Иван Вазов” Милен Русков, съпроводена от приветствие на заместник-министър председателя Марияна Николова и кмета на общината Деян Дойнов. Тържествата ще завършат с празничен концерт, който ще започне от 20:30 на пл. „Иван Вазов” с участието на фолклорен танцов ансамбъл „Седенчица“ и Невена Цонева.
„Ще се радвам да посрещнем всички жители и гости на Сопот по време на един от най-важните ни празници. Иван Вазов е един от символите на българската култура, носител на нашите ценности и най-висши идеали. Тази година интересът към празника е особено голям, а носителите на Вазовата награда за литература – безспорни. Сопот има славата на възрожденски град, но нашата амбиция е да превърнем новата му история в достойно и паметно дело. Радвам се, че всички жители на града се вълнуват от организацията на Вазовите тържества и се включват в организацията според възможностите си“, сподели в поканата към жителите и гостите на общината местният градоначалник Деян Дойнов.