000 лв. глоба са наложили от РИОСВ на Вазовски машиностроителни заводи, разбра Plovdivnow.bg. Санкцията била наложена заради нарушения на екологичното законодателство. По-рано тази година експертите от регионалния инспекторат извършили проверка в предприятието. При текущия контрол било установено, че комините на двата котела, функциониращи към момента, изпускали емисии на вредни вещества по-големи от допустимите.
От РИОСВ установили, че котлите били в работен режим през периода от месец март 2015 г. до 24 април тази година. Съгласно Закона за чистотата на атмосферния въздух, дружеството следва да извършва собствени измервания веднъж на две години, както и при всяко спиране и пускане в експлоатация след извършване на ремонтни дейности. Такива действия обаче не били предприемани в продължение на повече от три години. Протоколи от подобни измервания не били предоставени по време на проверката, нито били налични в инспектората, който трябвало да бъде уведомен за резултатите.
След като било наложено най-тежкото наказание, предвидено от закона, изпълнителният директор инж. Иван Гецов депозирал жалба срещу санкцията. Според мотивите наказващият орган не е отчел, че непосредствено след процесната проверка е извършено собствено замерване, за резултатите от което РИОСВ са били уведоми, и не е констатирано превишаване на допустимите норми. От предприятието поискали санкцията да бъде намалена, без да оспорват извършеното нарушение. / plovdivnow.bg
Според РИОСВ обаче наказанието било законосъобразно. В съда били представени като доказателства конставният протокол за нарушението и други документи, включително и тези от замерването, извършено постфактум от ВМЗ. Магистратите преценили, че наложената имуществена санкция била необосновано висока. Съдът се позова именно на обстоятелството, че веднага след проверката е извършено собствено измерване от страна на дружеството, при което не били отчетени нередности.
В крайна сметка, ВМЗ трябва за заплати глоба в размер на 1000 лв., което е и средният размер на предвидената от закона санкция.
Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.