Жители на Сопот излязоха на спонтанен протест пред паметника на Иван Вазов, защото кметът на общината освободи от длъжност директора на къща музей на патриарха на българската литература. Досегашният директор заяви, че ще сезира министерството на културата за връчената му заповед, а кметът каза, че има аргументи за решението си.

Директорът на музея посочи, че договорът му с общината изтича на 19-ти ноември. През последната година и половина е бил подложен на психологически и финансов натиск от страна на общинското ръководство, въпреки че къщата музей е на делегиран бюджет.

Стефан Филчев: Приходите ни от местни дейности, които трябва да постъпват и да се връщат на 100 % обратно в музея от месец април 2016-та, започнаха да се спират, като начин да бъда поставен в ъгъла, да бъда направен послушен.

Жителите на Сопот определиха действията на общинското ръководство като нецелесъобразни и срамни, тъй като според тях сегашният директор на музея организира множество изяви, които да популяризират не само живота и делото на Иван Вазов, но и културата на града.

Никола Пингелов: Директорът на къщата музей Иван Вазов беше подложен на всякакъв вид тормоз, проверки, спиране на средствата, заплахи, подкани да се махне доброволно.

Лиляна Йотова: Най-вероятно харесват мястото му или просто искат да го отстранят по техни някакви лични неприязни и аз смятам, че това е още по-грешно.

Директорът на музея посочи, че ще сезира министерството на културата и необходимите институции за връчената му заповед. Кметът на общината Деян Дойнов каза за БНТ, че решението е лично негово, тъй като имал аргументи да го направи и предстои да бъде извършена цялостна проверка как е стопанисвана къщата музей по времето на досегашния ѝ директор.