Държавното оръжейното предприятие ВМЗ-Сопот ще произвежда и в чужбина част от новата си продукция. Това съобщиха за БНТ от ръководството на компанията, която в момента води преговори с европейска държава - член на НАТО.

Според плана на дружеството, съвместно с чужда компания, ще бъде произвеждан нов, разработен в заводите, противотанков реактивен гранатомет.

Новият гранатомет е предназначен за поразяване на танкове и други механизирани бронирани средства, които са на въоръжение на няколко чуждестранни армии. Разработката е направена изцяло в България:

инж. Иван Гецов - изп. директор на ВМЗ-Сопот: "Едно универсално оръжие, много добро, в условията на близък бой и, което набира своитепочитатели и клиенти и смятам, че бъдещето пред него е много голямо."


ВМЗ продължава да изнася 100% от продукцията. През последните години освен традиционните партньори от Близкия изток и държавите от бившия Съветски съюз, все по-голям интерес към изделията проявяват страните от Азия, Европа, Латинска Америка и Северна Африка. Чрез износа на производство в НАТО-вска държава се гарантира бъдещо сътрудничество в областта на производството на артилерийски муниции и въоръжение, както и износ на ноу-хау:


инж. Иван Гецов - изп. директор на ВМЗ-Сопот: "Има такъв интерес, клиентът трябва да е доволен за това, за което ще заплати,съответно ВМЗ трябва да получи едно достойно заплащане...."

За последните три години предприятието е инвестирало над 100
млн. долара за модернизация на производствата. Заради глобалното свиване на търсенето на специална продукция, в момента ВМЗ работи по усвояване на натовски образци на въоръжение и до края на годината се очаква да предложи нова серия продукти на световния пазар.