Поредно публично обсъждане организирано от община Сопот се проведе тази вечер. Тема на дискусията бе рефинансирането на вече поети дългове в размер на близо 1 426 000 лева.

Зам.-кметът Николай Новаков обясни, че предложението се налага да бъде направено заради финансов разрез в бюджета, а вноската към ФЛАГ ще бъде намалена от 28 800 на 13 000 лева на месец за период от 10 години. Присъстващи на обсъждането предложиха периодът за погасяване на дългосрочния дълг да бъде 5 години.

" Тези дългове са поети заради корекции и санкции наложени на общината от предходното ръководство. Не става въпрос за поемане на нов дълг, а за вече поети 4 ри. Обединяваме ги в един и намаляваме месечната вноска. Всички направени предложения и мнения ще бъдат отразени в протокола и предложени на вниманието на Общинския съвет. Предстои да бъде взето решение от местния законодателен орган", каза Новаков.

По време на обсъждането гражданинът Иван Атанасов постави въпроса защо се предлага толкова голяма план-сметка за следващата година в размер на 1, 3 млн.лева при положение, че преди години е била 700 000 лева. Зам.кметът заяви, че Атанасов не се е запознал с предлаганата от тях сметка и какви такси са заложени, но ще се съобрази с предложението на ВМРО частна фирма да чисти общината и да предложи план-сметката.
"До 15 юли г-н Пингелов ще внесе предложение и ще го предложа на местния парламент", посочи Новаков.
Вижте още: