Общински съвет Сопот единодушно подкрепи предложението на кмета за връчване на званието на Петър Манджуков

"Може би малцина знаят, че призът „Почетен гражданин“ е въведен от генерал Владимир Вазов, във времето, когато е бил кмет на София. Петър Манджуков е известен със своя професионален път и успехи, но и със своята щедрост и благотворителност. Неговото благородство не подминава и Сопот – града, в който е израснал и, който е част от сърцето му.

Неотдавна Фондация „Петър Манджуков“, която е създадена по идея и с лични средства на Петър Манджуков, дари на община Сопот предпазни маски за еднократна и многократна употреба и други защитни средства и дезинфекционни препарати, необходими на болницата за справяне с извънредната ситуация и обявена пандемия от COVID-19.

По негова инициатива и с финансовата помощ на Фондация „Манджуков“ Сопот поема по пътя на своето облагородяване и развитие. През есента предстои откриването на новоизграждащ се парк в кв. „Сарая“, който ще предлага зони за отдих, игра и спорт за жителите на града", отбеляза кметът на общината Деян Дойнов по време на заседанието на местния парламент.

„Изключителните дарителски заслуги с непреходна стойност и значение за развитието на града и общината дадоха основание да предложа на Общинския съвет Петър Манджуков да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Сопот“. Той сам потърси контакт с общината и пожела да направи дарение за града, който е свързан с детството и младостта му. При първата ни среща останах поразен от живите спомени, които той пази за Сопот и за нашите съграждани, с които е общувал.

Като истински рицар или благородник той е избрал своя семеен герб и девиз, който гласи „Достойнство, благородство и съзидание“. Човек, който помни своите корени, заслужава уважение и трябва да бъде пример за младите хора“, сподели пред журналисти Деян Дойнов.

Петър Манджуков е роден на 2 юни 1942 г. в гр. Пловдив, в работническо семейство. Детството му преминава в много тежките следвоенни години на България, като заради ангажиментите на бащата семейството се налага да се мести ту в Горна Оряховица, ту обратно в Пловдив, докато не се установява в Сопот - люлката на машиностроителната индустрия на тогавашна България.

В Сопот Петър Манджуков завършва основно и средно образование. Следват служба във военно-морския флот на България, и последователно дипломиране – като инженер по „Технология на машиностроенето“ от Машинно-електротехническия университет в София, а през 1979 г. завършва и „Външна търговия“ във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ в София.

След завършване на образованието си той се завръща в Сопот, където става един от най-младите главни технолози на ВМЗ „Сопот“. През годините заема много високи управленски постове в сферата на машиностроенето. Професионалната му кариера го отвежда като инженер и търговец в ред държави на Африка, Азия и Европа.

Петър Манджуков и представляваните от него фирми развиват широка дарителска дейност. Част от нея е реставрацията на храм-паметника „Александър Невски“ и Ротондата „Свети Георги“ в София, храма „Успение Богородично“ в Пампорово, изграждането на православен храм „Рождество Христово“ в квартал „Младост“, издаването на книгите „Българите – първите европейци“ и „Руско-турската война от 1878 г.“.

В родния си град Пловдив Петър Манджуков дарява средства за изграждането на Източно-православен храм „Свето Преображение Господне“ в ж.к. Тракия, на система за видео наблюдение в Стария град и за поставяне на светлинна сигнализация на пешеходни пътеки; строи съвместно с Община Пловдив детски площадки, прави и ред инвестиции в медии, за да подпомага независимостта и развитието на свободното слово в демократична България.

Петър Манджуков е въведен и в званието Архонт на Пловдивска Света Митрополия, за ктиторство и съдействие в делото на Светата Пловдивска Епархийска църква.

За своята хуманистична и хуманитарна дейност Петър Манджуков е удостоен с почетния приз „Човечност“, както и с грамоти от редица български и международни правителствени и неправителствени организации.

На 06 декември 2007 г. Петър Манджуков е награден с „Ордена на благодарността за милосърдие” и е вписан в „Златната европейска книга на корпоративните дарители” за сериозната подкрепа на каузата за предоставяне на равни възможности на хора в неравностойно положение. А от 10 декември 2007 г. детският департамент на Центъра за психологически изследвания носи неговото име. Заслужено за своята щедрост и човечност на 25.01.2008 г. е удостоен със званието “Посланик на добра воля на движението на хората с увреждания“ от Jim Rams.

Почетното звание ще бъде връчено на Петър Манджуков на 5-ти септември, когато ще се отбележи празника на общината за обособяването й като самостоятелна административна единица.