По предложение на кмета на Сопот Деян Дойнов, местният парламент прие единодушно от бюджета на общината да бъдат предоставени средства, които да поемат увеличението на абонаментните карти за пътуване по линията Карлово - Анево или Карлово - Сопот. Зам.-кметът на общината Николай Новаков поясни, че до това решение се стига заради недостатъчното субсидиране от държавата, а на превозвачите им е необходима много по-голяма сума, за да не търпят загуби.
Лицата, които могат да се възползват от взетото решение трябва да получават пенсия по реда на Кодекса за социално осигуряване, навършили възрастта по чл.68, ал.1 - 3 от същия кодекс, пътуващи с минимално намаление на цената на абонаментната карта, да са с постоянен или настоящ адрес в общината и да са закупили абонаментни карти, позволяващи им пътуване от 1-ви юли до 31-ви декември 2019-та. След закупуване на картите от превозвача, лицата трябва да подадат заявление по образец в община Сопот. В срок до 15-ти декември тази година компенсиращата сума от 10 лв. ще бъде изплатена на касата на общината.
Новаков каза, че ако в следващия бюджет общината отдели 60 000 лева, автобусният превоз между Карлово и Сопот може да стане напълно безплатен за гражданите.