Община Сопот предлага средствата заложени в бюджета за спорт и култура да бъдат пренасочени към болницата в Сопот. Това съобщи в "Обективно" тази седмица зам.-кметът Николай Новаков.

"Следващият вторник ще има комисии към местния парламент, които трябва да разгледат и докладна записка, в която искаме тяхното одобрение за поемането на краткосрочен дълг в размер на 500 000 лева от кредитна институция, заради недостиг на средства в бюджета и предоставяне на безлихвен заем от 100 000 лева на болницата", каза Новаков. Той изрази опасение, че общината може да влезе във финансово оздравяване и посочи, че най-страшното предстои с влизането на план сметката.

"Призовавам хората добре да гледат колко са им данъците и таксите. Чакам тези, които пишат във фейсбук да кажат защо са против такса смет и колко им струва на година. Заради това, че не се прие направеното от нас предложение за данък сгради от 3,5 пормила, от което в общинската хазна щяха да постъпят близо 200 хиляди лева, има вариант общината изобщо да не събира този данък. Прокуратурата направи протест срещу действащата наредба за местни данъци, общинският съвет упълномощи адвокат Германов да защитава в съда приетото решение на ОбС за 1,5 промила за физическите лица и 4,5 промила за юридическите лица", подчерта зам.-кметът и допълни, че след орязването на средствата за спорт и култура, следва връщане на таксите за детските градини и спиране на тока.

"И тогава всички граждани нека се обърнат към Общинския съвет. Затова казвам, че ГЕРБ и БСП действат политически срещу общината и не мислят за хората. Не дават предложения за справяне с положението, а взеха от бедните, за да дадат на богатите. Държавата ясно ни отговори в лицето на финансовия министър Владислав Горанов, че трябва да си вдигнем данъците, защото няма да дава кредити", посочи Новаков.

Той коментира, че ако бъдат намалени средствата на служителите в администрацията, след това трябва да ги връщат на държавата, защото те са заложени.

"Моята чиста заплата е 2012 лева. Бавят се заплатите и на общинските съветници. Вярвам, че г-жа Пенева ще забрави политическите ангажименти и ще започне да работи за града, тъй като до година и половина много неща ще се променят политически и положението ще става все по-трудно", каза Новаков.