"Това е проблем от години. По една или друга причина не е търсено решение.

Аз се учудвам защо присъствието е толкова слабо. Нерегламентираните сметища не са малко.

Очаквах да кажете коя дейност да бъде пренебрегната, за да бъдат изчистени всички сметища. Кое перо от бюджета за 2020 -та година да намалим, за да бъдат почистени всички нерегламентирани сметища", това заяви по време на публичното обсъждане кметът на Сопот Деян Дойнов.

Той подчерта, че е очаквал да чуе мнения, за да се намери баланса и най-добрите резулатати за общината и изрази надежда, че Общинския съвет ще актуализира бюджета.

" Не е редно вече няколко пъти персонално да бъда глобяван заради недобросъвестни граждани.
Няма да простя на никой, ако бъде заловен да изхвърля нерегламентирано. Призовавам да се присъства на заседанията на комисиите", каза Дойнов.

Общината вече е глобила няколо недобросъвестни граждани. Кметът на Анево Николай Николов посочи, че е била сезирана и фирма от Ловеч, която веднага след това си вдигнала боклуците.

"Средствата заложени в бюджета за почистване на сметищата са крайно недостатъчни- 20 000 лева. За решение на проблема са необходими хиляди, дори милиони левове", каза Дойнов.

Другата седмица във вторник или в сряда ще бъде дебатирана план сметката на общината за 2021-ва година.

"Общината плаща по чл.60 и чл.64 от ЗУО на община Карлово. Следващата година ще плащаме по-висока цена- 83.20 лева за 1 тон отпадъци.

Строителните отпадъци, които гражданите плащат са на цена от 48 лева за контейнер.

Средно между 5 и 8 тона се изхвърлят от жителите. Общината обаче, за цялостното извозване, депониране и сепариране доплаща значителни средства", обясни зам.-кметът на Сопот Николай Новаков.

Граждани предложиха таксите и данъците за следващата година да станат в зависимост от доходите на всеки един данъкоплатец. Тези с по-високи доходи да плащат повече, а тези с по-ниски съответно по -малко.

" Предлагам и още нещо. Преди 9-ти и 15- ти септември да се организира масово почистване в Сопот и да излезнат всички граждани", каза жител на града, който изрази несъгласие да плаща по-високи данъци, защото получава пенсия от 250 лева.

По време на обсъждането имаше и още едно предложение. План сметката за 2021-ва година да бъде актуализирана според реалните такси и разходи на общината, които са необходими за заплащане.