Читалището в Сопот проведе общо събрание, за да бъде отчетена дейността му за 2019-та година, какви са били приходите и разходите и да бъде приет годишния финансов отчет за миналата година. Първоначално медиите не бяха допуснати да снимат, след това новоизбраният председател адв. Антонина Цочева подложи на гласуване присъствието им и мнозинството от членовете не пожела да се снима по време на събранието.

Счетоводител докладва, че общата сума от наемите за 2019-та е близо 22 700 лева. Зам.-кметът на общината, който е и член на настоятелството Николай Новаков зададе въпрос колко е месечната вноска на всеки един наемател. Отговор не му бе даден. Малко по-късно пред журналисти, той каза, че според него реалната сума, която е била събрана от наеми е не повече от 10 000 лева и е несериозно никой от присъстващите да не може да каже колко е месечния наем.

"Темата с наемите вече е табу няколко години. Справка така и не ни се предостави. По отношение на читалището ще бъдат спазени всички законови механизми. Мисля, че новоизбраният секретар ще бъде употребен. Има съмнение, че се прикриват нередности от предишното ръководство на читалището", каза Новаков. Той подчерта, че досега не е бил спазен принципа на прозрачност в начина на определяне на критериите за размера на наемите и това може да стане, ако читалището реши да подпише споразумение с общината.

"Тогава напълно прозрачно ще се знае по какви критерии, какви средства ще постъпват и ще може да се извърши и ремонт на покрива, тъй като средствата, които ще постъпват от наемателите ще бъде близо 170 000 лева ", каза Новаков.

Секретарят на читалището Диана Кушева потвърди, че освен с материално-техническата база има и други нередности.

"Това е работа на органите и аз се надявам, че те ще си свършат работата. Не очаквахме досегашният ръководител да присъства. Той бе поканен. Не е участвал в изготвянето на отчетите, само е предоставил на счетоводителя данните по-рано. Трябваше да подготвим някакъв отчет", посочи Кушева.

По време на събранието досегашният ръководител Диана Недкова единствено коментира в отговор на член на настоятелството, че отказва да носи отговорност за ремонта на покрива, тъй като той бил реализиран от общината за 405 000 лева.

След събранието Недкова и новоизбраният председател адв. Цочева отказаха да застанат пред камерите и да отговорят на въпросите на журналистите.