Тържествено новата учебна година бе открита в Община Сопот. Кметът Деян Дойнов бе официален гост в НУ "Неделя Петкова" и СУ "Иван Вазов". Той се обърна към всички ученици, родители и учители:

"Честит първи учебен ден за учебната 2022-2023 година. Днес е ден на голямо вълнение, защото някои от вас за първи път ще прекрачат прага на училището. Други са тук за поредна година, но се радват на новите срещи с приятели и новите предизвикателства пред тях. Трети са притеснени, защото тази учебна година ще положат държавни зрелостни изпити. Искам да ви кажа едно – това, което днес ви се струва тежко и непосилно, досадно и можем би безсмислено, след време ще се превърне в един от най-хубавите спомени от вашето детство.

Да си възрастен далеч не е толкова весело, колкото е весело да си дете. Пожелавам ви пълноценна учебна година, дано нямате повече ваканции от планираните, дано нямате прекъсване на образователния процес или дистанционно обучение, защото в общуването помежду ви се развиват социалните ви умения, защото така изграждате приятелства за цял живот и растете в здрава среда с много шум и веселие.


Има едни хора, които може и да не се радват толкова на шума в класната стая. Тези хора са учителите. Поклон пред вашия труд. Вашата професия е на първо място призвание. Вие не сте чиновници, работници или служители. Вие сте учители и просветители. Вие давате познанието за азбуката, за аритметиката и геометрията, за историята. Но най-важните уроците, които давате, не са написани в учебниците. Благодаря ви. Вие напълно заслужавате днешните аплодисменти, букетите с цветя, които ви поднасяме и най-дълбоката ни признателност.


Искам да се обърна към учениците в гимназиалния курс, които пристъпват в нов етап от своя живот. Вие прекрачвате в света на големите. Излизате от света на игрите и навлизате в света на отговорностите. На вас предстои да изберете пътя на своето висше образование и кариерно ориентиране. Сопот и аз, като кмет на общината, имаме огромно желание да ви задържим в града, да ви дадем път на развитие и сигурно бъдеще. Ние сме малка община, но богат на история и култура град.

На добър час на всички вас, нека учебната година е ползотворна, успешна, умерено трудна, но най-вече успешна за всички вас".