Публикуваме без редакторска намеса


ПРИЗИВ

УВАЖАЕМИ ПРИЯТЕЛИ,
ЖИТЕЛИ НА ВАЗОВИЯ СОПОТ,
ДОСТОЙНИ НАСЛЕДНИЦИ НА ПАТРИАРХА,
НА 28.09.2017 – ЧЕТВЪРТЪК от 17:30 часа ПРЕД СГРАДАТА НА ОБЩИНА СОПОТ, ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТ. КОНКРЕТНИЯТ ПОВОД Е МОЕТО ОТСТРАНЯВАНЕ ОТ ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” НА КЪЩА МУЗЕЙ „ИВАН ВАЗОВ“.
ПОСЛЕДНИТЕ ПЕТ ГОДИНИ ОСТАВИХ ДУШАТА И СЪРЦЕТО СИ В МУЗЕЯ, С ДЕЯТЕЛНОСТТА И ОБНОВЛЕНИЯТА, С МЕРОПРИЯТИЯТА, С ВЪВЕЖДАНЕТО В ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ТРИ НОВИ ОБЕКТА, С ОБНОВЕНИТЕ ЕКСПОЗИЦИИ, АЗ И МОЯТ ЕКИП ДОПРИНЕСОХМЕ НАВСЯКЪДЕ ЗА СОПОТ ДА СЕ ГОВОРИ С УВАЖЕНИЕ. Нашата дейност наистина беше респектираща. Доказателство за това са посещенията на многобройните нови български и чуждестранни посетители, на държавни ръководители, делегации, посланици. Завинаги в тях остана признателност и обич към Вазов и Сопот. За всичко това, вместо с благодарност, кмета и заместника му ми отвърнаха с уволнение. И то - ПО НАЙ-ПОДЛИЯ, БЕЗСКРУПУЛЕН, НЕДОСТОЕН И СТРАХЛИВ НАЧИН. АЗ НЕ СЕ ЧУВСТВАМ ЖЕРТВА, НИТО ПЪК ПОМИЯТА, КОЯТО СЕ ИЗЛИВА ВЪРХУ МЕН, МОЖЕ ДА МЕ СЛОМИ. НИТО ПЪК БИХ СЕ ВЪРНАЛ В МУЗЕЯ, ПОЗНАВАЙКИ МАНТАЛИТЕТА НА СЕГАШНИТЕ НИ УПРАВНИЦИ. ДНЕС БИТКАТА Е МЕЖДУ ДУХА И бездушието; МЕЖДУ СЛОВОТО и безсловесността; ДОСТОЙНСТВОТО И коварството, между ОТКРИТОСТТА И лицемерието, МЕЖДУ имащи ПРИНЦИПИ И хора без принципи, между ВЪЗВИШЕНИТЕ ИДЕИ и низшите духом. НЕ СЪМ НИТО ПЪРВИЯТ, НИТО ПОСЛЕДНИЯТ, КОЙТО РЕПРЕСИВНАТА МАШИНА ЩЕ СЕ ОПИТА ДА УНИЩОЖИ В СВОЕТО БЕЗСИЛИЕ, ДА УНИЩОЖИ ТРУДА, ДА СМАЧКА МОЖЕЩИТЕ И МИЛЕЕЩИТЕ. СТОРЕНОТО ОТ МЕН Е ПО ДОСТОЙНСТВО ОЦЕНЕНО ОТ ВСИЧКИ ДРУГИ.
ЯСНО ИСКАМ ДА ЗАЯВЯ И ПОДЧЕРТАЯ, ЧЕ ВИНАГИ СЪМ ИМАЛ СВОЯ ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ И ТОЧНО ТЯ, С НЕЙНОТО УСЕЩАНЕ ЗА СВОБОДА, С ЯРОСТНОТО, ОТКРИТО, ГРАЖДАНСКО БРАНЕНЕ НА МУЗЕЙНИ И СОПОТСКИ КАУЗИ, ДОВЕДОХА ДА МОЕТО ОСВОБОЖДАВАНЕ. АЗ И ВИЕ СМЕ ПРИЗВАНИ ДА ЗАЯВИМ ЯСНО И КАТЕГОРИЧНО СВОЕТО НЕСЪГЛАСИЕ С ПОГАЗВАНЕТО НА ВСИЧКИ ЧОВЕШКИ ПРАВА. НИКОГА ДОСЕГА В СОПОТ, НЕ Е ИМАЛО ПОДОБНО МРАКОБЕСНО ПОДТИСНИЧЕСТВО, ОСНОВАНО НА НАЛАГАНЕТО НА ПОГОЛОВЕН СТРАХ, НА ЗАПЛАХИ, НА ИЗКЛЮЧИТЕЛНА АРОГАНТНОСТ, НА УСЕЩАНЕ ЗА МЕСТЕН ФЕОДАЛИЗЪМ., НА ТОТАЛИТАРЕН КУЛТ КЪМ ЛИЧНОСТТА. ДЪРЖА ДА ПОДЧЕРТАЯ, ЧЕ НЕ СЪМ ПРИВЪРЖЕНИК НИТО НА ПРЕДХОДНОТО, НИТО НА СЕГАШНОТО УПРАВЛЕНИЕ.
ЕТО ЗАЩО ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНАТА, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ НА ТЯХНАТА ПОЛИТИЧЕСКа, ЕТНИЧЕСКА И РЕЛИГИОЗНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ, ВСИЧКИ, КОИТО СЕ ЧУВСТВАТ ЗАДУШЕНИ ОТ ПОТЪПКВАНЕТО НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ УСТОИ НА ГРАЖДАНСКОТОТО ОБЩЕСТВО, КОИТО СА ОМЕРЗЕНИ, ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В ПРОТЕСТА.
НЕКА ВЗЕМЕМ СЪДБАТА В СОБСТВЕНИТЕ СИ РЪЦЕ, ДА ПОКАЖЕМ СИЛА, ВОЛЯ И МЪЖЕСТВО, ДА НЕ РАЗРЕШАВАМЕ НА РАЗПАСАЛИ СЕ ДЕРИБЕИ ДА РАЗПОЛАГАТ С НАШИЯ ЖИВОТ И СВОБОДА. СТИГА СТРАХ. СТИГА КОМПРОМИСИ. ИСКАМ ДА ВИ ПОМОЛЯ ГОРДО ДА ЗАЯВИМ С ГЛАСА СИ СВОЯТА ПОЗИЦИЯ, СВОЕТО ЧУВСТВО ДА СПРАВЕДЛИВОСТ И РЕШИТЕЛНОСТТА СИ ДА ЗАЩИТИМ ЧЕСТТА НА ГРАДА НА ИВАН ВАЗОВ!
СТЕФАН ФИЛЧЕВ