Спектакълът "Под игото - 1894" на габровския драматичен театър ще гостува в Сопот, след като се наложи два пъти да бъде отменен през есента на 2020 заради пандемията. Домакин е читалище "Иван Вазов", а пиесата ще се играе на 26 и 27 април.

Припомняме, че с новия си спектакъл “Под игото - 1894-та” Драматичен театър „Рачо Стоянов“ в Габрово отбеляза 75 години от създаването си, както и 170 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов през 2020.

„Под игото – 1894-та“ е нова българска пиеса за трудностите и перипетиите около амбициозното първо българско издание на романа „Под игото“ от младия издател Тодор Чипев в бедна и объркана, тъмна и кална, едва прохождаща следосвобожденска България.
Събитията много напомнят на днешните – метежи по улиците, стачки, интриги и ламтежи за власт, на фона на които един писател, един издател, един фотограф и група литератори, актьори и художници се опитват да издадат книга във вид и със съдържание на световно ниво.

Както тогава, така и днес, да намериш пари, за да създадеш изкуство, се оказва отчайващо сложно, на фона на крясъците пред парламента и прегрупирането на политическите сили. И почти толкова безсмислено, колкото да се опитваш да продадеш после това изкуство на един гладуващ, разгневен и обиден народ…

Но една шепа хора тогава (и една шепа хора днес) са убедени, че „Ние ще умреме. Ей тука - дето сме се събрали. Ще умреме и я ни запомни някой, я - не. А "Под игото" ще остая!“

Билети на касата на читалището.