Съдът в Карлово отменя и признава за незаконно уволнението на Стефан Филчев, което бе извършено със заповед на кмета на община Сопот Деян Дойнов от 21.09.2017. Съгласно решението на съда, къща музей "Иван Вазов" се осъжда да заплати на Стефан Филчев разноски за адвокатско възнаграждение в размер на 460 лева. Решението може да се обжалва от страните пред Окръжен съд Пловдив в двумесечен срок.
Припомняме, че Стефан Филчев бе освободен на 21-ви септември миналата година, след като кметът Дойнов промени изискванията за заемане на длъжността и се оказа, че директорът на къщата музей трябва да има образование музеология, музейно дело или история и археология. Филчев е филолог и беше уволнен, тъй като няма необходимия ценз. След неговото уволнение последва вълна от недоволство на жителите на общината и хора от цялата страна. Те излязоха на протест и поискаха оставката на сегашната управа. В социалните мрежи започна кампания в защита на уволнения директор. Извърши се проверка от културното министерство, която не огласи да има извършени злоупотреби.
С решението си от 10-ти юли, районният съд постанови, че промяната в правилата за заеманата длъжност е направена с единствената цел Стефан Филчев да бъде уволнен, защото на една и съща дата са изменени изискванията за заемната длъжност и от него е поискано да декларира дали притежава необходимото, без да е определен срок за това, и му е връчено предизвестие и заповед за прекратяване на трудовото правоотношение. Това представлява злоупотреба с право според решение на ВКС по сходен казус.
За KarlovoPress.com Стефан Филчев коментира, че справедливостта е възтържествувала, когато има работещи хора. "Решението на съда още веднъж доказва, че случилото се с мен е преднамерено и целенасочено от сегашното ръководство на община Сопот", каза още Филчев.