Публичното обсъждане на бюджета на Община Сопот продължи 13 минути. То бе открито от председателя на местния парламент Нели Пенева в присъствието на общинските съветници, представители на организации и няколко граждани. Зам.-кметът Николай Новаков посочи, че обсъждането се провежда съгласно закона и трябва да се приеме до 30 септември. Той каза, че не е имало нито едно възражение и от Сметната палата е получен предварителен доклад.

"След като преминат законовите срокове за обжалване и получим окончателния доклад, ще го предоставим на общинските съветници", каза зам.-кметът на общината. Председателят на Общинския съвет Нели Пенева добави, че отчетът за изпълнението на бюджета е разработен съгласно законовите изисквания и е придружен с подробен доклад за капиталовите разходи. По време на обсъждането нямаше никакви въпроси, становища и питания.

"Съветниците и огромна част от представителите на организациите и гражданите, които присъстваха са се запознали добре с отчета и на черното няма какво да се каже бяло. Днес Сопот постави своя рекорд - за 13 минути премина обсъждането за изпълнението на бюджета. От 2015-та до 2019-на година бюджетите са лично моя емоция и благодаря на кмета, че ме е натоварил с тази задача, защото живеем тук, развиваме бизнес, но и предишните бюджети са ме вълнували. Предишният мениджър не ги е изпълнявал както трябва, но това е друга тема и да не се връщаме назад. Боли ме, че не завърши сагата с частен съдебен изпълнител Мариана Обретенова и в приходната част сме заложили една сума, за която в момента продължава юридическата битка и градът има какво да потърси от въпросното ЧСИ, защото аз няколко пъти казвам, че до 2015-та в община Сопот е работила добре организирана престъпна група за общинските финанси. Бяхме заложили 1,6 млн.лева, адвокатите са започнали частични дела за около 400 хиляди лева", коментира Новаков пред журналисти след обсъждането.

Той покани съветниците на среща с директора на Историческия музей Стефан Шивачев, за да чуят как преди 260 години е била построена църквата "Св.Св.Петър и Павел" в Сопот. Шивачев гостува в къща музей "Иван Вазов" по повод 17 години от обособяването на Сопот като самостоятелна административна единица.

"Ние така може да построим и училището в Анево и градския площад и всички тези проекти, които са заложени в капиталовата програма. Това, което е доказан исторически факт е, че през 1845-та петима търговци се събират и взимат от пловдивския еснаф непосилен за онези размери кредит, за който кмета се е подписал като гарант и църквата е била построена с кредит за една година", посочи Новаков. По думите му напоследък популизмът е обхванал голяма част от обществото, но трябва да се знае, че църквата е била построена с 18 000 турски лири, а кметската заплата на годишна база е била почти на същата равностойност.

"Като слушаме как Европейския съюз и банките ни дават съвети, Сопот го е правил преди 260 години и е служил за пример и не случайно е бил наречен малкия Манчестър. Няма кой да открие топлата вода. Обикновено тя се открива от политици, които не успяват да прочетат "Овчарчето Калитко", така че няма нищо страшно, че ще се вземат кредити", коментира още зам.-кметът на Сопот.

На 2-ри октомври предстои да се проведе публично обсъждане за многофункционалната сграда в Анево.