Община Сопот организира безплатни прегледи за жени с миома на матката Миомите на матката са най-честите доброкачествени тумори, засягащи 20-40% от жените в репродуктивна възраст. Това заболяване се характеризира с обилни маточни кръвотечения, анемия, болка, често уриниране или инконтиненция, безплодие.
Редовните профилактични прегледи са един методи за превенция на доброто здраве и често предотвратяват сериозни медицински състояния и риск за здравето.
Безплатните профилактични в Сопот ще се извършват в петък (11 октомври 2019 г.) 10:00 до 14:00 часа и в събота (12 октомври 2019 г.) от 10:00 до 14:00 часа в МБПЛ „Иван Раев“. Необходимо е предварително записване на час на телефон 03134 60 03.
Ранната диагностика и лечение увеличава възможността жени с на матката да съхранят детеродната си способност, особено важно за България – страна с изразена демографска криза. В началото на 2019 година под егидата на Столична община трите най-големи АГ болници в София стартираха кампания за безплатни прегледи на миома на матката. Това е първият съвместен скринингов проект за изследване на заболяването у нас. Директорът на II САГБАЛ „Шейново“ д-р Румен Велев подчертава, че заболяването е многолико, може да съществува без симптоми, както и да има тежки проявления, а лечението трябва да се съобрази с редица фактори, индивидуални за всяка жена. „Благодаря за покана на община Сопот и моя колега д-р Стефан Анастасов. Радвам се, че кампанията има отзвук и в други градове и превенцията на здравето намира последователи“, сподели д-р Велев.
Кампанията се провежда със съдействието на фармацевтична компания „Гедеон Рихтер – България“.