Община Сопот и синдикатите не постигнаха споразумение ВМЗ отново се вдига на бунт. Този път срещу искането на община Сопот до вторник дружеството да й изплати цялата дължима сума в размер на 2,5 млн.лева за местни и данъци и такси. Според синдикат Подкрепа, ако това се случи работата в завода ще спре и няма да бъда пуснати двата нови цеха на площадка Иганово. Оръжейниците са притеснени, че ще спре цялостната реформа в предприятието, ако цялата сума бъде изплатена наведнъж към общината:
Дмитър Атанасов - председател на СС Подкрепа във ВМЗ: "Просто нарушаваме целия ритъм на ВМЗ.Трябва да знаете няма горе да се правят тези цехове, няма да има пари за материали. Хората тъкмо се успокоиха след взимането на тези 2 милн. лева, ако ги вземат на куп бъдете сигурни разговарял съм с икономическия директор Румен Рачев просто ще настъпи пълен хаос във ВМЗ".
Директорът на завода каза, че се надява да бъде подписано писмено споразумение с общината за изготвяне на погасителен план. В късния следобед ръководството на общината се срещна със синдикатите, но не беше постигнато споразумение. Кметът Деян Дойнов заяви, че средствата са разпоредени от премиера Борисов, за да може с тях да се изплати цялата дължима сума от 2,6 млн.лева към фирмата изградила пречиствателната станция в града.
Деян Дойнов - кмет на община Сопот:"Тъй като там сумите са доста големи и осезаемо по тях ежедневно текат лихви, няма събота няма неделя всеки божи ден, който отминава община Сопот плаща липви в размер на 3 хиляди лева".
След срещата синдикатите заявиха, че ще протестират пред общината и ще искат среща с премиера, за да го запознаят със ситуацията, а от общината казаха, че не се притесняват от протести. Дойнов бе категоричен, че е избран от жителите на общината и иска да осигури финансова независимост на общината. Той каза, че ако има протест на ВМЗ пред сградата на общината, той щял да изкара целия град, защото този протест бил политически и насочен срещу него като кмет.
Димитър Атанасов: "Ако не се стигне до споразумение ще има окупация на общината. Ще ги докараме цялото ВМЗ".
Деян Дойнов: "Не се притеснявам от протестни действия няма да се огъна.
Ръководството на общината заяви, че утре ще иска среща с директора на завода инж. Иван Гецов.