"Проблем в болницата към момента няма. Политическо лице се опитва да всява паника в социалните мрежи. На втори април сме изпратили писмо до управителя с искане да ни бъде предоставен финансов анализ какви са постъпленията от здравната каса и размера на средствата за заплати на медицинския персонал в болницата.

До днешна дата нямаме такъв документ", заяви в онлайн интервю зам.-кметът на община Сопот Николай Новаков. Той посочи, че вече има решение от държавата - болниците да бъдат финансирани от държавата с 85 % от средномесечната си заработка.

"Но, ако проблемът е на 25-то число медицинския персонал да си получи заплатите, то общината може да входира докладна записка и да поиска свикване на извънредно заседание на Общинския съвет, за да се гласуват средства от бюджета, въпреки че общината не е в цветущо състояние. Крайно несериозно е главния счетоводител да пише във фейсбук вместо да се отнесе сериозно с действия и да си свърши работата като подготви анализа, който искаме. Какво направи зам.-председателят на Общинския съвет, който е и председател на БСП в Сопот по този проблем? Пише ни да опростим наемите за земя, която се ползва от почетен гражданин на общината", коментира зам.-кметът Новаков.

Той каза, че 12 години никой не бил предприел необходимото, за да се решат редица проблеми на болницата. Само да 2 години по време на управлението на Деян Дойнов, общината е дала 345 хиляди лева за капиталови ремонти на здравното заведение и 180 000 лева - два безлихвени заема.

"От БСП ни обвиняваха, че ще фалираме болницата, а назад в годините тя имаше неразплатени задължения за местни данъци и такси и данък сгради. Сега болницата има не повече от 40 - 50 000 лева задължения", каза още Новаков.
Вижте цялото интервю: